Naar content trash arrow-down-light menu paper stack mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Fabel over hoesten bij hartstilstand en hartinfarct

  Hoesten helpt niet om een hartstilstand of een hartinfarct te voorkomen. Dit bericht wordt al jaren verspreid. Maar dit is niet waar.

  Wat doen bij een hartinfarct

  Bij een hartinfarct of hartaanval wordt de bloedtoevoer in de kransslagader afgesloten door een bloedstolsel. Meestal voelt iemand een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Je blijft bij kennis en kunt de pijn niet ontwijken. Snel handelen is belangrijk.

  Bel 112 als de pijn in rust langer dan 5 minuten duurt. Blijf zo rustig mogelijk. Vermijd inspanning en emotie, totdat de ambulance komt. 

  > Meer over hartinfarct en de signalen

  Wat doen bij een hartstilstand

  Ook bij een hartstilstand heeft hoesten geen zin. Sterker nog: dit kan helemaal niet. Iemand verliest bij een hartstilstand vrijwel meteen het bewustzijn.

  Het is belangrijk dat omstanders alert reageren door direct 112 te bellen, te reanimeren en een AED te (laten) halen en gebruiken.

  > Bekijk alle reanimatiestappen

  Joyce

  “Ik leef nog, maar door het hartinfarct is mijn leven ingrijpend veranderd.”

  Lees mijn verhaal

  Waar komt het verhaal over hoesten vandaan?

  Cardiologen passen de zogenaamde hoesttherapie weleens toe. Bijvoorbeeld tijdens een hartkatheterisatie of dotterbehandeling. Als de arts ernstige hartritmestoornissen ziet ontstaan op de monitor, dan krijgt de patiënt de opdracht te hoesten. Bij hoesten ontstaat een drukverhoging in de borstkas. Hierdoor verbetert de bloedstroom en kan een hartstilstand worden voorkomen. Als hoesten in die situatie niet helpt, wordt er direct gedefibrilleerd.

  Deel deze pagina

  Kom je de fabel over het hoesten tegen, bijvoorbeeld op social media? Wijs mensen dan op deze pagina. Vertel dat hoesten niet helpt bij een hartinfarct of hartstilstand.

  Downloads

  Vragen over dit onderwerp?

  Mail de Infolijn

  Bel de Infolijn: 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)

  Lees meer over hartstilstand en hartinfarct

  Heidi

  Heidi: “Na mijn eigen ervaring wil ik bijdragen aan bewustwording rond hart- en vaatziekten bij vrouwen”

  ICD

  ICD