Hartstichting.nl wordt geladen

1. Een gezonde relatie kan goed zijn voor je hart

Volgens onderzoek van de Universiteit van New York kan samenzijn met degene waar je verliefd op bent, leiden tot een stabielere, lagere bloeddruk. Uit de studie onder 60 stellen bleek dat de systolische bloeddruk afnam en stabiel bleef als de geliefden bij elkaar waren. Het effect was dus bloeddrukverlagend. De vertrouwdheid van de relatie speelt een belangrijke rol in het ontspannen van het lichaam en kan daarom bijdragen aan een stabiele bloeddruk.

Een andere studie, uitgevoerd door de Universiteit van Rochester, laat zien dat een bevredigende relatie de kans op overleven na een hartoperatie kan vergroten. Dat is in dit geval niet alleen vanwege het ontspannende effect dat een liefdevolle relatie geeft. Een partner helpt ook met het herkennen van leefstijl- en risicofactoren voor de ander, zoals obesitas en tabaksgebruik.

Een jong stel zit op de bank

2. Een gebroken hart bestaat écht

Liefdesverdriet kan een zware emotionele belasting zijn. Sommige mensen beschrijven het zelfs als ‘doodgaan van verdriet’. Maar kan liefdesverdriet echt leiden tot een gebroken hart? Volgens internist vasculaire geneeskunde Roeters van Lennep van het Erasmus MC in Rotterdam is het antwoord ‘ja’. Intens verdriet kan extreme stress veroorzaken, met een sterk verhoogde hartslag en bloeddruk als gevolg.

Het komt zelden voor, maar in sommige gevallen kan het hart die extreme reactie na liefdesverdriet niet aan. Dit wordt ook wel het gebroken-hart-syndroom genoemd: een vorm van cardiomyopathie als gevolg van stress. Dit is een vaak tijdelijke aandoening waarbij het hart plotseling groter wordt en slecht begint te pompen. Gelukkig herstelt dit meestal na verloop van tijd. Volgens de Amerikaanse cardioloog dr. Suhar, directeur van Scripps Center for Integrative Medicine in San Diego, kan dit enkele weken tot maanden duren  

3. Je hart kan geen sprongetje maken

De gevoelens die we ervaren als we verliefd zijn, kunnen aanvoelen alsof ons hart een sprongetje maakt. Maar in feite gaat het hart op dat moment alleen sneller kloppen als gevolg van de veranderde hormonale balans.

Adviseur medische informatie Nienke van der Putten legt uit: "Als je verliefd bent en je ziet je crush of denkt aan diegene, krijgt je lichaam een adrenalinestoot. Dit komt doordat je hersenen een signaal sturen naar de bijnieren, die dan adrenaline en noradrenaline afscheiden. Deze stoffen in het bloed zorgen voor een snellere en krachtigere hartslag. Dit kan leiden tot snellere ademhaling en roodheid of klamheid van de huid." 

Twee paar handen houden samen een rood hartje vast met daarop een hartslag.

Conclusie

Dus ... heeft liefde een positieve invloed op de gezondheid van je hart?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden met een eenvoudig 'ja' of 'nee'. Het hangt af van de omstandigheden van de relatie, die verschillende effecten kunnen hebben op de gezondheid.

Adviseur medische informatie Nienke van der Putten: "Een adrenalinestoot krijgen omdat je verliefd bent, kan een vorm van stress zijn voor het lichaam. Daarnaast leveren relatieproblemen natuurlijk ook stress op. Te lang te veel stress is niet goed voor de gezondheid. Maar het vrijkomen van oxytocine tijdens knuffelen, intimiteit en gevoel van verbondenheid werkt juist weer stressverlagend."