Hartstichting.nl wordt geladen

Wat is een TIA?

Een TIA is een beroerte, waarbij een stolsel vastloopt in een bloedvat in de hersenen. TIA staat voor Transient Ischemic Attack: een tijdelijke afsluiting van een hersenvat. Meestal treedt binnen een half uur volledig herstel op.

Wat zijn de symptomen van een TIA?

De 3 meest voorkomende signalen van een TIA zijn een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Je weet dus niet waardoor de uitval komt. Bel daarom altijd direct 112!

Meer weten over TIA's?

Vraag dan onze gratis folder aan! Hierin staat alle belangrijke informatie over TIA's op een rijtje.
iPad met een foto van een jonge vrouw aan de telefoon, die een gevallen vrouw helpt

Behandeling

Je behandelend arts zal na een TIA medicijnen voorschrijven of je doorverwijzen naar een cardioloog. Indien er sprake is van ernstige vernauwingen kan een ingreep noodzakelijk zijn.

  • Medicijnen

    Je arts schrijft medicijnen voor om een nieuwe TIA te voorkomen, zoals:

    • antistollingsmiddelen of bloedplaatjesremmers
    • cholesterolverlagers
    • bloeddrukverlagers

    Dit zijn dezelfde medicijnen als bij een herseninfarct.

  • Operatie halsslagader

    Bij een ernstige vernauwingen in de halsslagader kan de neuroloog een operatie adviseren. De vernauwingen in halsslagader worden dan opgeheven of verminderd.

  • Doorverwijzing cardioloog

    Soms zijn hartritmestoornissen of andere hartaandoeningen de oorzaak van een TIA. Dan word je doorverwezen naar een cardioloog.

Neem een TIA serieus

Een TIA is een serieuze waarschuwing! Een TIA is niet onschuldig. Je hebt meer kans op een herseninfarct in de toekomst. Dan kan er wel blijvende schade zijn. Wacht daarom niet af, maar bel direct 112. Een snelle behandeling is van levensbelang.

Veelgestelde vragen over TIA

  • Kan ik mijn kans op een nieuwe TIA verkleinen?

    Ja, je kunt je kans op een TIA verkleinen door gezond te leven. Vooral roken en hoge bloeddruk verhogen het risico op een nieuwe TIA of een beroerte. Bekijk onze tips om gezond te leven na een TIA. 

  • Mag ik zelf weer autorijden na een TIA?

    Voor een TIA en herseninfarct gelden dezelfde regels voor autorijden. Na een TIA mag je 2 weken niet zelf rijden. Na deze 2 weken beoordeelt de neuroloog of je weer mag autorijden.​

  • Mag ik voor mijn beroep weer autorijden na een TIA?

    Beroeps- en buschauffeurs mogen pas na 4 weken weer autorijden. De voorwaarde is dat je geen klachten meer hebt. De neuroloog legt dit vast in een specialistisch rapport dat maximaal 3 jaar geldig is.

  • Kun je klachten houden na een TIA?

    Bij een TIA lost het stolsel vanzelf op. Je klachten of uitval trekken als het goed is ook heel snel weg. Meestal binnen een half uur. Houd je na een TIA toch klachten? Dan had je mogelijk een herseninfarct. Het is dan goed om een afspraak te maken met je huisarts om dit te bespreken

  • Wat is het verschil tussen een TIA en een herseninfarct?

    Een TIA en een herseninfarct ontstaan op dezelfde manier. Er loopt een stolsel vast in een bloedvat. Bij een TIA lost dit stolsel vanzelf op, bij een herseninfarct niet.

  • Wat te doen bij een lichte TIA?

    De klachten van een TIA kunnen al verdwenen zijn voordat 112 gebeld is. Bezoek dan wel altijd nog dezelfde dag de huisarts. Die kan je indien nodig direct doorverwijzen naar een TIA-poli in het ziekenhuis of een afspraak maken bij een neuroloog. Een TIA is een serieuze waarschuwing!

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag