De hersenstam vormt de verbinding tussen de hersenen en het ruggenmerg. De hersenstam regelt belangrijke functies zoals de bloeddruk, lichaamstemperatuur, de hartslag en ademhaling. Een beroerte in de hersenstam is daarom meestal ernstig. Zelfs een redelijk kleine beroerte in de hersenstam kan veel schade aanrichten. Een grote beroerte in de hersenstam is meestal fataal, omdat bijvoorbeeld de ademhaling, bloeddruk of hartslag wegvalt.
Sommige infarcten in de hersenstam hebben een speciale naam. Het meest bekend zijn het syndroom van Wallenberg en het Locked-in-syndroom.
Syndroom van Wallenberg
Het syndroom van Wallenberg bestaat uit een combinatie van verschijnselen die ontstaan als gevolg van een beroerte in het gebied van de hersenstam. Het hebben van de hik in periodes is een typisch kenmerk van het syndroom van Wallenberg. Er kan ook sprake zijn van:
- evenwichtsstoornissen
- duizeligheid
- snelle oogbewegingen of hangend ooglid
- pijn in het gezicht
- spierslapte van keel en stembanden
- stuurloosheid bij lopen en schrijven
- gevoelsstoornissen aan beide zijden van het lichaam en het gezicht
- krachtsverlies aan één kant van het lichaam
- transpiratiestoornissen
Locked-in-syndroom
Bij het Locked-in-syndroom is de bloedstroom afgesloten naar het deel van de hersenen dat bewegingen aanstuurt. Dit heeft heftige gevolgen. Iemand raakt totaal verlamd, kan niet meer slikken en spreken. Bij het Locked-in-syndroom kan iemand alles waarnemen. Hij raakt niet in coma. De persoon is zich bewust van de omgeving maar heeft het gevoel letterlijk opgesloten (locked-in) te zitten in het eigen lichaam. Communicatie is alleen mogelijk met de ogen.