Hier komen de NAW-gegevens formulieren
Ik heb het zelf gehad
Iemand dichtbij heeft het gehad
Geen ervaring mee

Wat is er gebeurd?
Iemand in je omgeving heeft een herseninfarct gehad. Meestal totaal onverwachts en vaak met duidelijke signalen. Misschien was je er bij en heb je de hulpdiensten gebeld. Jouw naaste werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar stelde een arts de diagnose en een behandeling volgde. Wat is er eigenlijk allemaal gebeurd?
Signalen van een herseninfarct
Bij een herseninfarct ontstaan plotseling uitvalsverschijnselen. De meest voorkomende zijn een scheve mond, verwarde spraak of lamme arm. De verschijnselen zijn afhankelijk van het deel van de hersenen dat getroffen is. Dat kan dus voor iedereen anders zijn.
Onthoud: Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm! Bel direct 112.
Herseninfarct vaststellen
Bij plotselinge uitvalsverschijnselen kan er sprake zijn van een herseninfarct of een hersenbloeding. Dat is aan de buitenkant niet te zien. De signalen zijn gelijk. Daarom liet de neuroloog direct een CT-scan maken toen jouw naaste in het ziekenhuis aankwam. Soms wordt een MRI-scan gemaakt.
Herseninfarct behandelen
Toen zeker was dat het om een herseninfarct ging, werd de bloeddruk gemeten en het bloed onderzocht. Zo keken de artsen of trombolyse mogelijk was. Trombolyse is het oplossen van het bloedstolsel met medicijnen. Er kunnen ook andere behandelingen ingezet zijn om het stolsel te verwijderen.
Waarom bij jouw naaste
Het is niet altijd duidelijk waarom juist jouw naaste een herseninfarct kreeg. De meeste mensen wisten van tevoren niet dat ze risico lopen. Sommige mensen lopen een groter risico dan anderen. Het is lastig om dit per persoon goed te voorspellen. We weten wel dat er verschillende factoren zijn die het risico op een herseninfarct vergroten.
Soms gaat aan een herseninfarct een TIA vooraf. Heeft jouw naaste al eens een TIA gehad? Dan is de kans op een herseninfarct groter.
Vragen over beroerte?
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)
We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag