Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Iemand in je omgeving heeft een herseninfarct gehad. Meestal totaal onverwachts en vaak met duidelijke signalen. Misschien was je er bij en heb je de hulpdiensten gebeld. Jouw naaste werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar stelde een arts de diagnose en een behandeling volgde. Wat is er eigenlijk allemaal gebeurd?

Signalen van een herseninfarct

Bij een herseninfarct ontstaan plotseling uitvalsverschijnselen. De meest voorkomende zijn een scheve mond, verwarde spraak of lamme arm. De verschijnselen zijn afhankelijk van het deel van de hersenen dat getroffen is. Dat kan dus voor iedereen anders zijn.

Onthoud: Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm! Bel direct 112.

Herseninfarct vaststellen

Bij plotselinge uitvalsverschijnselen kan er sprake zijn van een herseninfarct of een hersenbloeding. Dat is aan de buitenkant niet te zien. De signalen zijn gelijk. Daarom liet de neuroloog direct een CT-scan maken toen jouw naaste in het ziekenhuis aankwam. Soms wordt een MRI-scan gemaakt.

Herseninfarct behandelen

Toen zeker was dat het om een herseninfarct ging, werd de bloeddruk gemeten en het bloed onderzocht. Zo keken de artsen of trombolyse mogelijk was. Trombolyse is het oplossen van het bloedstolsel met medicijnen. Er kunnen ook andere behandelingen ingezet zijn om het stolsel te verwijderen.

> Meer over behandeling van een herseninfarct

Waarom bij jouw naaste

Het is niet altijd duidelijk waarom juist jouw naaste een herseninfarct kreeg. De meeste mensen wisten van tevoren niet dat ze risico lopen. Sommige mensen lopen een groter risico dan anderen. Het is lastig om dit per persoon goed te voorspellen. We weten wel dat er verschillende factoren zijn die het risico op een herseninfarct vergroten.

Soms gaat aan een herseninfarct een TIA vooraf. Heeft jouw naaste al eens een TIA gehad? Dan is de kans op een herseninfarct groter.

> Meer over de oorzaken van een herseninfarct

Vragen over beroerte?

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 

Meer in de Gids Herseninfarct
  • Wat is er gebeurd?

  • Oorzaken herseninfarct

  • Behandeling herseninfarct

  • Kans op herstel

  • Samen verder

;