Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Bij een herseninfarct wordt plotseling een bloedvat in de hersenen afgesloten. Een deel van de hersenen krijgt dan te weinig zuurstof. Hierdoor ontstaan uitvalsverschijnselen.

Hersenen hebben zuurstof nodig om hun werk te kunnen doen. Zuurstof wordt via het bloed vervoerd. Als een bloedprop een bloedvat in de hersenen afsluit, beschadigt het weefsel achter deze verstopping.

Een herseninfarct ontstaat plotseling. Het is een ernstige situatie die om direct ingrijpen vraagt. Hoe langer de afsluiting duurt hoe groter de kans op blijvende schade. 

> Herken de signalen en handel snel

Onthoud: Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm! Bel direct 112.

Vragen over beroerte?

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 

Plek herseninfarct en bijbehorende gevolgen

De hersenen sturen je bewegingen aan, zorgen ervoor dat je dingen onthoudt en verwerken prikkels zoals pijn, kou of warmte. Elk deel van de hersenen heeft een eigen functie. De plek van het herseninfarct bepaalt welke gevolgen iemand heeft. Als het herseninfarct zich in de linkerkant van de hersenen voordoet, vallen functies aan de rechterkant van het lichaam uit. En andersom. Bij een herseninfarct is er daarom meestal maar aan één kant van het lichaam uitval te zien.

> Meer over de plek van een herseninfarct en de bijbehorende gevolgen

Oorzaken herseninfarct

De meest voorkomende oorzaken van een herseninfarct zijn:

  • slagaderverkalking, met name in de halsslagader
  • bloedpropjes uit het hart, bijvoorbeeld ontstaan door boezemfibrilleren.

Bij mensen jonger dan 50 jaar komt een herseninfarct niet zo vaak voor. En dan is er vaker sprake van een zeldzame oorzaak.

Slagaderverkalking

Bij een herseninfarct zit er vaak slagaderverkalking in de halsslagaders. Door de halsslagaders stroomt bloed naar de hersenen. Slagaderverkalking kan de doorgang van de halsslagader plaatselijk vernauwen. Op die plek in de vaatwand kan een bloedpropje ontstaan. Zo’n bloedpropje kan losschieten. Meestal is het te klein om de halsslagader zelf af te sluiten. Het propje blijft dan verderop steken in een kleine slagader in de hersenen.

> Meer over vernauwingen in de halsslagader

Slagaderverkalking kan ook op andere plekken in het lichaam voorkomen. Bijvoorbeeld in de kleine bloedvaten in de hersenen. Ook dit kan een herseninfarct veroorzaken.

Bloedpropje uit het hart

Door de hartritmestoornis boezemfibrilleren kan in het hart een bloedpropje ontstaan. Zo’n bloedpropje kan vervolgens in de bloedsomloop schieten. Via de bloedstroom wordt het propje dan meegevoerd naar de hersenen. Daar kan het een bloedvat verstoppen en een herseninfarct veroorzaken. Er zijn meer hartaandoeningen waarbij bloedpropjes in het hart kunnen ontstaan.

> Meer over boezemfibrilleren

Gezocht! Verhalen over beroerte

Was jij erbij toen iemand een beroerte kreeg? We zoeken mensen die hun ervaring willen vertellen.

> Meer weten

Meer in de Gids Herseninfarct
  • Herken de signalen

  • Wat is een herseninfarct?

  • Loop ik risico?

  • Diagnose en behandeling

;