Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Bij een herseninfarct raakt een bloedvat door een bloedprop afgesloten. De hersenen krijgen onvoldoende zuurstof. Al snel treedt beschadiging van het hersenweefsel op. Lees wat hiervan de oorzaken zijn. 

Meest voorkomende oorzaken

De 2 meest voorkomende oorzaken van een herseninfarct zijn: 

  • bloedprop door slagaderverkalking 
  • bloedprop uit het hart die doorschiet naar een hersenvat

Bloedprop door slagaderverkalking

De oorzaak van een bloedprop is vaak slagaderverkalking in de bloedvaten in je hals. Bij slagaderverkalking ontstaan plaatselijk verdikkingen in de vaatwand. Zo’n verdikking heet een plaque.

Als deze plaque scheurt, kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. Dan komt de inhoud van de plaque in contact met het bloed. Het bloed stolt en er ontstaat een bloedstolsel op de plaque. Dit bloedstolsel kan in korte tijd de slagader afsluiten. Ook kan er een stukje van het bloedstolsel afbreken. Dit stolsel kan vanuit de bloedvaten in de hals worden meegevoerd en een bloedvat in de hersenen verstoppen.

> Meer over vernauwingen in de halsslagaders

Bloedprop uit het hart

Bloedproppen kunnen in het hart ontstaan en dan doorschieten naar de hersenvaten. Dit komt vaker voor bij:

Minder vaak voorkomende oorzaken

Er zijn ook een aantal oorzaken die minder vaak voorkomen. 

Vernauwing in de kleine bloedvaten

Een herseninfarct kan behalve in de grotere vaten, ook ontstaan door het vernauwen van de kleine bloedvaten in de hersenen. Als de doorgang zo nauw wordt, dat er geen bloed meer naar de hersenen gaat, ontstaat een herseninfarct. Dit is vaak het gevolg van lang bestaande hoge bloeddruk.

Weinig doorbloeding

Een herseninfarct kan soms ontstaan doordat er te weinig bloed naar de hersenen gaat. Bijvoorbeeld kort na een hartinfarct of bij ernstige vernauwingen. Het hersenweefsel beschadigt dan door te weinig zuurstof.

Trombose in de hersenen

In zeldzame gevallen ontstaat een herseninfarct door trombose in de aderen van de hersenen. Dit heet ook wel cerebrale veneuze trombose of sinustrombose. Dit komt vaker voor bij mensen jonger dan 50 jaar. 

Vragen over beroerte?

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 

Meer in de Gids Herseninfarct
  • Wat is er gebeurd?

  • Oorzaken herseninfarct

  • Behandeling herseninfarct

  • Kans op herstel

  • Samen verder

;