Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Het kan zijn dat je lichaam na een herseninfarct niet meer doet wat jij wil. Of dat je iets wil zeggen, maar dat het er niet of anders uit komt. Dat kan heel beangstigend zijn. Het doormaken van een herseninfarct is een heftige gebeurtenis. Vaak met blijvende gevolgen. Zowel lichamelijk als psychisch. In hoeverre kun je herstellen? En hoe ga je verder na een herseninfarct?

Kans op herstel

Sommige mensen merken dat ze goed herstellen na een herseninfarct. Andere mensen herstellen nauwelijks. In hoeverre je kan herstellen is van een aantal factoren afhankelijk:

 • het deel van je hersenen dat beschadigd is
 • de ernst van de beschadiging
 • het vermogen van omringend hersenweefsel om taken over te nemen
 • je leeftijd

Direct na een infarct is niet te voorspellen wat de kans op herstel is. Misschien merk je al positieve veranderingen aan je lichaam. Soms is intensieve training nodig om verbetering te ervaren. Meestal kan een arts na enkele weken een voorzichtige voorspelling maken van eventuele blijvende beperkingen.

Meeste winst in de eerste maanden

In de eerste 3 maanden na het herseninfarct vindt ongeveer 80% van het herstel plaats. De meeste winst is dus te boeken in de eerste maanden na het infarct. Daarom staat deze periode in het teken van stimuleren van herstel door veel oefenen. Onder andere door de revalidatie. Na 6 maanden tot een jaar is duidelijk wat de blijvende gevolgen van het herseninfarct zijn. Van alle overlevenden van een herseninfarct functioneert bijna de helft na 6 maanden zelfstandig.

Vragen over beroerte?

 • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
 • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 

Gevolgen herseninfarct

Een herseninfarct kan zichtbare en onzichtbare gevolgen hebben. In de periode net na een beroerte vallen lichamelijke beperkingen meteen op. Er zijn ook veel veranderingen die minder zichtbaar zijn, maar wel een grote impact hebben op jouw leven en die van de mensen om je heen. Bijvoorbeeld problemen met het geheugen, het uitvoeren van taken of veranderingen in het gedrag.

> Meer over de gevolgen van een herseninfarct

Klachten die je hebt na een herseninfarct kunnen na de ziekenhuisopname niet verslechteren. Krijg je andere klachten of problemen, dan is er iets anders aan de hand. Neem dan contact op met je arts.

Revalidatie na een herseninfarct

Als na een herseninfarct het grootste gevaar geweken is, dan wordt er snel gestart met revalideren. In de revalidatie werk je eraan om weer zoveel mogelijk zelfstandig te functioneren. De eerste tijd werk je echt aan herstel. Daarna leer je omgaan met (blijvende) beperkingen.

Bij verlamming kunnen de gewoonste dingen heel lastig zijn: wassen, aankleden, brood smeren, de krant lezen of naar het toilet gaan. Tijdens de revalidatie leer je tips en trucs om zoveel mogelijk zelfstandig te zijn. Bij de een lukt dat beter dan bij de ander. Dat dingen plotseling niet meer zo gaan als voorheen is vaak erg frustrerend en verdrietig. Ook hier is aandacht voor tijdens de revalidatie.

> Meer over revalidatie na een herseninfarct

Meer in de Gids Herseninfarct
 • Wat is je overkomen?

 • Oorzaken herseninfarct

 • Behandeling herseninfarct

 • Kans op herhaling

 • Leven weer oppakken

;