Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Als je naaste een herseninfarct heeft gehad, is de toekomst opeens heel onzeker. Blij en dankbaar dat hij of zij het heeft overleefd, maar hoe zal het verder gaan. Herstelt je naaste weer? Is thuis wonen mogelijk? Veel vragen en weinig zekerheden. Het herstel zal voor iedere patiënt anders zijn.

Herstel bij iedereen anders

Sommige patiënten herstellen goed na een herseninfarct. Anderen herstellen nauwelijks. De mate van herstel is voor iedereen verschillend. Het is daarom moeilijk om een inschatting van herstel te geven. Het herstel hangt onder andere af van:

  • de plaats en grootte van het infarct en dus de ernst van de hersenbeschadiging
  • de mate waarin gezond omliggend hersenweefsel in staat is om beschadigde functies over te nemen
  • leeftijd van de patiënt

Enkele weken na het herseninfarct kan de arts vaak de eerste voorzichtige voorspellingen doen over de mogelijk blijvende beperkingen. Jouw naaste is dan al gestart met revalideren.

​Klachten die jouw naaste heeft na een herseninfarct kunnen na de ziekenhuisopname niet verslechteren. Krijgt iemand nieuwe klachten, meer klachten of andere problemen, neem dan contact op met de arts.

Meeste winst in eerste periode

Het grootste herstel is te boeken in de eerste maanden na het infarct. Zo’n 80% van het herstel vindt namelijk in de eerste 3 maanden na het infarct plaats. Na de eerste 6 maanden is er bij veel patiënten bijna geen verbetering meer. Daarom staan de eerste maanden in het teken van stimuleren van herstel door veel te oefenen. Hiervoor zijn er revalidatieprogramma's. Ook na die tijd blijft oefenen en actief zijn belangrijk. Dit voorkomt dat je naaste na de revalidatie weer achteruit gaat.

> Meer over revalidatie na een herseninfarct

Blijvende schade

Na 6 maanden tot een jaar is vaak duidelijk wat de blijvende gevolgen van het herseninfarct zijn. De behandeling verschuift dan van verbeteren van functies naar 'leren omgaan' met de beperkingen. Dit wordt de chronische fase genoemd. Afhankelijk van de gevolgen wordt er zorg rondom je naaste geregeld. De meeste patiënten zijn na herseninfarct weer gewoon thuis. Als de gevolgen zo ernstig zijn dat verblijf thuis niet meer mogelijk is, dan komt iemand in een verpleeghuis.

Veel gevolgen zijn pas merkbaar bij het oppakken van het dagelijks leven. Sommige gevolgen zijn zichtbaar voor de buitenwereld. Maar veel gevolgen zijn onzichtbaar. Vaak zijn dat juist de gevolgen die het moeilijkst zijn om mee om te gaan. Voor de patiënt zelf, maar zeker ook voor jou als naaste.

> Meer over samen verder na een herseninfarct

Vragen over beroerte?

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 

Meer in de Gids Herseninfarct
  • Wat is er gebeurd?

  • Oorzaken herseninfarct

  • Behandeling herseninfarct

  • Kans op herstel

  • Samen verder

;