Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Als je een herseninfarct hebt gehad is de kans dat er een nieuw infarct optreedt verhoogd. In de eerste twee weken is die kans het grootst. Daarom wordt direct een behandeling gestart.

Wat is de kans op een nieuw infarct?

De juiste behandeling verlaagt de kans op een nieuwe infarct meteen. Hoe groot jouw kans is om opnieuw een herseninfarct te krijgen, is moeilijk te voorspellen. Het hangt onder andere af van de oorzaak van het herseninfarct. Mensen onder de 40 jaar hebben minder kans op herhaling van het infarct.

In die eerste periode wordt ook onderzoek gedaan naar de oorzaak van het herseninfarct. Soms wordt de oorzaak ook verholpen. Bijvoorbeeld bij vernauwingen in de halsslagader. Om de kans op een nieuw infarct te verkleinen, schrijft de arts altijd medicijnen voor. Het is heel belangrijk dat je de medicijnen volgens voorschrift inneemt.

Kans verlagen

Risicofactoren zoals hoge bloeddruk, roken, overgewicht en weinig lichaamsbeweging verhogen je kans op een (nieuw) herseninfarct. Door gezond te leven verlaag je dit risico. Er zijn ook aanwijzingen dat meer stress leidt tot een verhoogd risico. Daarom is er tijdens de revalidatie aandacht voor gezond leven en het leren omgaan met stress.

Als er sprake is van een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en/of diabetes, dan krijg je daar medicijnen voor. Er zijn ook risicofactoren waar je niets aan kan doen. Bijvoorbeeld erfelijke aanleg, migraine met aura, leeftijd en geslacht.

> Meer over risicofactoren

Gezond leven

Door gezond te leven verlaag je het risico op een nieuw herseninfarct. Kijk wat je zelf kunt doen aan je leefstijl.

Gezond leven

Vragen over beroerte?

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 

Meer in de Gids Herseninfarct
  • Wat is je overkomen?

  • Oorzaken herseninfarct

  • Behandeling herseninfarct

  • Kans op herhaling

  • Leven weer oppakken

;