Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Na een herseninfarct krijg je verschillende medicijnen die de kans op een nieuw herseninfarct zo klein mogelijk maken.

Medicijnen

Medicijnen die gegeven worden na een herseninfarct zijn:

  • Plaatjesremmers: meestal wordt gekozen voor clopidogrel. Dit medicijn zorgt ervoor dat je bloedplaatjes niet zo gemakkelijk aan elkaar klonteren. Dat helpt de vorming van stolseltjes voorkomen.

  • Bloeddrukverlager: een hoge bloeddruk is een belangrijke factor die het risico op een herseninfarct verhoogt. Als je een hoge bloeddruk hebt, krijg je meestal een plaspil. Daardoor verlies je meer vocht dan normaal en daardoor verlaagt de bloeddruk. Een bekende plaspil is bijvoorbeeld furosemide, ook wel bekend als Lasix. Er zijn ook andere bloeddrukverlagers. Helpt een plaspil niet voldoende, dan schrijft de arts een ander medicijn voor.

  • Cholesterolverlager: een statine verlaagt het cholesterolgehalte en beschermt de wand van de bloedvaten. Dat zorgt ervoor dat er minder gemakkelijk vetdeeltjes aan de vaatwand hechten.

Naast de genoemde medicijnen kun je ook medicijnen om diabetes mellitus (suikerziekte) te behandelen voorgeschreven krijgen. Heb je een herseninfarct gekregen door boezemfibrilleren, dan geeft de cardioloog je daar medicijnen voor.

Medicijnen met en zonder merk

​Er zijn soms meer medicijnen met dezelfde werking. Ze hebben geen merknaam, maar bijvoorbeeld de naam van de werkzame stof. Dat kan verwarrend zijn. Verschillen met een merkmedicijn kunnen zijn:

  • naam en verpakking
  • vorm of kleur van het medicijn (andere hulpstoffen)
  • prijs
  • wijze van gebruiken

De kwalteit en veiligheid is gelijk. Dit wordt voor elk medicijn is gecontroleerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Bijwerkingen

De bijwerkingen van een medicijn staan in de bijsluiter. Soms zijn bijwerkingen in het begin het meest heftig. Je lichaam moet eraan wennen. Ook kan het een tijdje duren voordat je weet wat voor jou de juiste dosering of beste combinatie van medicijnen is. Stop daarom niet zomaar met medicijnen/ Overleg altijd met je arts. Mogelijk is een lagere dosering of een ander medicijn de oplossing.

Ervaringen met medicijnen

Op mijnmedicijn.nl en meldpuntmedicijnen.nl vind je persoonlijke ervaringen. Stop nooit zelf met medicijnen, maar overleg altijd met de arts of apotheker bij bijwerkingen. 

Vragen over hart- en vaatziekten?

Chat of bel met een voorlichter

> Contact