Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

De behandeling van een herseninfarct is verdeeld in 3 fases: de acute fase, de herstelfase en de chronische fase. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om een nieuw infarct te voorkomen.

Fases behandeling herseninfarct

De behandeling van een herseninfarct bestaat uit 3 fases:

  • Acute fase: dit is de eerste week na het herseninfarct. Je krijgt behandelingen in het ziekenhuis om de schade aan je hersenen te beperken en andere complicaties te voorkomen.

  • Herstelfase: deze fase draait om het verbeteren van de verminderde functies (bewegen, denken, spreken, begrijpen) en het opnieuw aanleren van vaardigheden om het dagelijkse leven weer op te pakken. Deze fase duurt 6 tot 12 maanden.

  • Chronische fase: deze fase start na 6 à 12 maanden en staat in het teken van verwerken, accepteren en leren omgaan met de (blijvende) beperkingen.

Vragen over beroerte?

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 

Acute fase

Direct na het ontstaan van een herseninfarct is er soms korte tijd gelegenheid om het propje op te lossen of weg te halen. Deze behandeling heet een trombolyse. Misschien is dit bij jou ook gebeurd. Wil je nog eens teruglezen hoe dat in zijn werk ging?

> Meer over trombolyse

Complicaties voorkomen

De verdere behandeling is vooral gericht op het voorkomen van complicaties die je na een herseninfarct kunt krijgen. Denk aan een trombosebeen, blaasontsteking of longontsteking. Om die complicaties te voorkomen, krijg je bijvoorbeeld medicijnen die de stolling van je bloed tegengaan. Als je niet goed kunt slikken, krijg je een infuus of sonde om het vochtgehalte in je lichaam op peil te houden.

Nieuw herseninfarct voorkomen

Ook is er veel aandacht voor het voorkomen van een nieuw herseninfarct. Na een herseninfarct is de kans op een nieuw herseninfarct hoog, met name in de eerste dagen. Snel starten met een behandeling brengt dit risico omlaag. Je krijgt medicijnen om de vorming van nieuwe stolsels tegen te gaan. Daarnaast kan een operatie van de halsslagader nodig zijn. Ook start je met het aanpakken van je risicofactoren, om je kans op een herseninfarct te verkleinen.

Medicijnen

Je krijgt verschillende medicijnen die de kans op een nieuw herseninfarct verkleinen. Je krijgt een plaatjesremmer, die het bloed minder laat stollen. Daarnaast kan je ook een bloeddrukverlager, een cholesterolverlager en medicijnen om diabetes te behandelen voorgeschreven krijgen.

Heb je een herseninfarct gekregen door boezemfibrilleren? Dan krijgt je daar medicijnen voor.

> Meer over medicijnen na een herseninfarct

Operatie halsslagader

Als je slagaderverkalking in de halsslagaders hebt, stelt je arts in bepaalde gevallen een operatie voor. Bij deze operatie maakt de chirurg de halsslagader open en maakt de slagader van binnen schoon door de aanslag weg te schrapen. Daarna sluit hij de slagader weer.

> Meer over behandeling van een vernauwde halsslagader

Risicofactoren aanpakken

Risicofactoren zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, roken, diabetes en overgewicht worden aangepakt. Dit kan je zelf doen met een gezonde leefstijl: niet roken, gezond en gevarieerd eten, afvallen bij overgewicht, voldoende bewegen en regelmatig je bloeddruk laten controleren. Soms zijn medicijnen nodig.

> Meer over gezond leven

Start revalidatie

Revalidatie na een beroerte begint zo snel mogelijk. Bij voorkeur start je binnen 24 uur met bewegen. Zo’n snelle start lijkt de kans op herstel te vergroten.

Herstelfase

Direct na de acute behandeling wordt getest wat voor jou de schade is en start de revalidatie. De eerste 5 tot 10 dagen vindt dit plaats op de stroke unit, een speciale afdeling voor mensen met een herseninfarct (of -bloeding). Hier onderzoeken de fysiotherapeut, ergotherapeut en logopedist de beperkingen. Het grootste gedeelte van de patiënten gaat na opname op de stroke unit naar huis. Dan start de werkelijke revalidatie.

> Meer over revalidatie na een herseninfarct

Chronische fase

Vaak realiseer je je in de chronische fase pas wat de impact is van de blijvende, onzichtbare gevolgen. Denk aan ernstige vermoeidheid, concentratieproblemen, gedragsveranderingen en andere cognitieve problemen. Vooral deze gevolgen bepalen of terugkeer naar werk, oppakken van hobby’s en sociale contacten weer mogelijk wordt.

Deze gevolgen kunnen zwaar zijn om te accepteren. Dat geldt natuurlijk voor jou als patiënt, maar ook voor je directe omgeving, zoals je familie en vrienden.

> Meer over je leven oppakken na een herseninfarct

Gratis beroerte-alarmpakket

Bestel het gratis alarmpakket en onthoud de 3 meest voorkomende signalen van een beroerte.

Ja, ik wil het pakket
Meer in de Gids Herseninfarct
  • Wat is je overkomen?

  • Oorzaken herseninfarct

  • Behandeling herseninfarct

  • Kans op herhaling

  • Leven weer oppakken

;