Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Na een herseninfarct krijg je verschillende medicijnen die de kans op een nieuw herseninfarct zo klein mogelijk maken.

Medicijnen

Medicijnen die gegeven worden na een herseninfarct zijn:

 • Plaatjesremmers: meestal wordt gekozen voor clopidogrel. Dit medicijn zorgt ervoor dat je bloedplaatjes niet zo gemakkelijk aan elkaar klonteren. Dat helpt de vorming van stolseltjes voorkomen.

 • Bloeddrukverlager: een hoge bloeddruk is een belangrijke factor die het risico op een herseninfarct verhoogt. Als je een hoge bloeddruk hebt, krijg je meestal een plaspil. Daardoor verlies je meer vocht dan normaal en daardoor verlaagt de bloeddruk. Een bekende plaspil is bijvoorbeeld furosemide, ook wel bekend als Lasix. Er zijn ook andere bloeddrukverlagers. Helpt een plaspil niet voldoende, dan schrijft de arts een ander medicijn voor.

 • Cholesterolverlager: een statine verlaagt het cholesterolgehalte en beschermt de wand van de bloedvaten. Dat zorgt ervoor dat er minder gemakkelijk vetdeeltjes aan de vaatwand hechten.

Naast de genoemde medicijnen kun je ook medicijnen om diabetes mellitus (suikerziekte) te behandelen voorgeschreven krijgen. Heb je een herseninfarct gekregen door boezemfibrilleren, dan geeft de cardioloog je daar medicijnen voor.

Bij een hart- of vaatziekte krijg je vaak meerdere soorten medicijnen voorgeschreven. Ze zijn nodig om het hart te ontlasten of om (nieuwe) hart- en vaatziekten te voorkomen. Meestal zijn ze langere tijd nodig, soms levenslang. Ook als iemand zich al beter voelt of geen klachten (meer) heeft.

Soorten medicijnen

Bekijk welke medicijnen er zijn voor hart- en vaatziekten:

Vragen of zorgen over hart- of vaatziekten?

Chat of bel gerust met een van onze voorlichters.

Lees meer

Verschillende namen voor hetzelfde medicijn

Vaak zijn er meerdere medicijnen met dezelfde werkzame stof. Soms hebben medicijnen dan de naam van de werkzame stof en soms een merknaam. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en garandeert de kwaliteit. Verschillen tussen merkmedicijnen en merkloze (generieke) medicijnen kunnen zijn:

 • naam en verpakking
 • vorm of kleur van het medicijn
 • prijs (merkmedicijnen zijn meestal duurder)
 • wijze van toedienen
 • hulpstoffen (voor onder andere structuur, kleur en hardheid)

Bijwerkingen

De bijwerkingen van een medicijn staan in de bijsluiter. Soms zijn bijwerkingen in het begin het meest heftig. Je lichaam moet eraan wennen. Ook kan het een tijdje duren voordat je weet wat voor jou de juiste dosering of beste combinatie van medicijnen is. 

Bijwerkingen? Stop niet zomaar met medicijnen! Overleg altijd met je arts. Mogelijk is een lagere dosering of een ander medicijn de oplossing.

Ervaringen met medicijnen

Op mijnmedicijn.nl en meldpuntmedicijnen.nl vind je persoonlijke ervaringen. Stop nooit zelf met medicijnen, maar overleg altijd met de arts of apotheker bij bijwerkingen. 

Waar onderzoekers aan werken

 • Beter inschatten wie ernstige klachten krijgt
 • Betere behandeling van hartproblemen bij corona
 • Kans op blijvende hartschade verkleinen

Geef nu

Lees meer over medicijnen

Veelbelovende ontdekking: eeuwenoud medicijn verlaagt kans op nieuwe hart- of vaatziekte

Veelbelovende ontdekking: eeuwenoud medicijn verlaagt kans op nieuwe hart- of vaatziekte

Kunnen bloeddrukverlagers ernstige complicaties door corona voorkomen?

Kunnen bloeddrukverlagers ernstige complicaties door corona voorkomen?

Prof. dr. John Kastelein

Prof. dr. John Kastelein: “We werken aan nieuwe medicijnen om slagaderverkalking tegen te gaan”