Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Na een herseninfarct krijg je verschillende medicijnen die de kans op een nieuw herseninfarct zo klein mogelijk maken.

Medicijnen

Medicijnen die gegeven worden na een herseninfarct zijn:

  • Plaatjesremmers: meestal wordt gekozen voor clopidogrel. Dit medicijn zorgt ervoor dat je bloedplaatjes niet zo gemakkelijk aan elkaar klonteren. Dat helpt de vorming van stolseltjes voorkomen.

  • Bloeddrukverlager: een hoge bloeddruk is een belangrijke factor die het risico op een herseninfarct verhoogt. Als je een hoge bloeddruk hebt, krijg je meestal een plaspil. Daardoor verlies je meer vocht dan normaal en daardoor verlaagt de bloeddruk. Een bekende plaspil is bijvoorbeeld furosemide, ook wel bekend als Lasix. Er zijn ook andere bloeddrukverlagers. Helpt een plaspil niet voldoende, dan schrijft de arts een ander medicijn voor.

  • Cholesterolverlager: een statine verlaagt het cholesterolgehalte en beschermt de wand van de bloedvaten. Dat zorgt ervoor dat er minder gemakkelijk vetdeeltjes aan de vaatwand hechten.

Naast de genoemde medicijnen kun je ook medicijnen om diabetes mellitus (suikerziekte) te behandelen voorgeschreven krijgen. Heb je een herseninfarct gekregen door boezemfibrilleren, dan geeft de cardioloog je daar medicijnen voor.

Waarom medicijnen?

Bij een hart- of vaatziekte krijg je vaak meerdere soorten medicijnen voorgeschreven. Ze zijn nodig om het hart te ontlasten of om (nieuwe) hart- en vaatziekten te voorkomen. Meestal zijn ze langere tijd nodig, soms levenslang. Ook als iemand zich al beter voelt of geen klachten (meer) heeft.

Soorten medicijnen

Bekijk welke medicijnen er zijn voor hart- en vaatziekten:

Stop nooit zomaar met medicijnen. Overleg altijd eerst met de arts.

Verschillende namen voor hetzelfde medicijn

Vaak zijn er meerdere medicijnen met dezelfde werkzame stof. Soms hebben medicijnen dan de naam van de werkzame stof en soms een merknaam. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en garandeert de kwaliteit. Verschillen tussen merkmedicijnen en merkloze (generieke) medicijnen kunnen zijn:

  • naam en verpakking
  • vorm of kleur van het medicijn
  • prijs (merkmedicijnen zijn meestal duurder)
  • wijze van toedienen
  • hulpstoffen (voor onder andere structuur, kleur en hardheid)

Problemen met medicijnen of bijwerkingen

Een medicijn werkt bij iedereen anders. Soms duurt het een tijdje voordat een juiste dosering of combinatie van medicijnen gevonden is. De bijwerkingen van een medicijn staan in de bijsluiter. Soms zijn bijwerkingen in het begin het meest heftig. Dan worden ze minder naarmate het lichaam beter ingesteld raakt op de medicijnen.

Heb je last van bijwerkingen? Overleg dan altijd met de arts om samen te zoeken naar een oplossing. Mogelijkheden kunnen zijn om de dosering te verlagen. Of over te stappen op een ander medicijn met een vergelijkbare werking.

Ervaringen met medicijnen

Op mijnmedicijn.nl en meldpuntmedicijnen.nl vind je persoonlijke ervaringen. Stop nooit zelf met medicijnen, maar overleg altijd met de arts of apotheker bij bijwerkingen. 

Onderzoek naar effectiviteit hartmedicijnen

De Hartstichting investeert in de ontwikkeling van een nieuwe methode. Deze methode zou medicijnen beter in het hart kunnen krijgen en houden. Het doel is om de hartspier effectiever te repareren na een hartinfarct. Zonder dat vervelende bijwerkingen ontstaan.

Meer over onderzoek

Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn 

Lees meer over medicijnen

Website U-Prevent voorspelt langer gezond leven door medicijnen op maat

Website U-Prevent voorspelt langer gezond leven door medicijnen op maat

Drs. Gerbrand Zoet

Drs. Gerbrand Zoet: “Vrouwen moeten eerder de juiste adviezen krijgen na zwangerschapsproblemen”

Prof. dr. John Kastelein

Prof. dr. John Kastelein: “We werken aan nieuwe medicijnen om slagaderverkalking tegen te gaan”