Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Na een herseninfarct krijg je verschillende medicijnen die de kans op een nieuw herseninfarct zo klein mogelijk maken.

Medicijnen

Medicijnen die gegeven worden na een herseninfarct zijn:

  • Plaatjesremmers: meestal wordt gekozen voor clopidogrel. Dit medicijn zorgt ervoor dat je bloedplaatjes niet zo gemakkelijk aan elkaar klonteren. Dat helpt de vorming van stolseltjes voorkomen.

  • Bloeddrukverlager: een hoge bloeddruk is een belangrijke factor die het risico op een herseninfarct verhoogt. Als je een hoge bloeddruk hebt, krijg je meestal een plaspil. Daardoor verlies je meer vocht dan normaal en daardoor verlaagt de bloeddruk. Een bekende plaspil is bijvoorbeeld furosemide, ook wel bekend als Lasix. Er zijn ook andere bloeddrukverlagers. Helpt een plaspil niet voldoende, dan schrijft de arts een ander medicijn voor.

  • Cholesterolverlager: een statine verlaagt het cholesterolgehalte en beschermt de wand van de bloedvaten. Dat zorgt ervoor dat er minder gemakkelijk vetdeeltjes aan de vaatwand hechten.

Naast de genoemde medicijnen kun je ook medicijnen om diabetes mellitus (suikerziekte) te behandelen voorgeschreven krijgen. Heb je een herseninfarct gekregen door boezemfibrilleren, dan geeft de cardioloog je daar medicijnen voor.

Ervaringen met medicijnen

Op mijnmedicijn.nl en meldpuntmedicijnen.nl vind je persoonlijke ervaringen. Stop nooit zelf met medicijnen, maar overleg altijd met de arts of apotheker bij bijwerkingen. 

Lees meer over medicijnen

Veelbelovende ontdekking: eeuwenoud medicijn verlaagt kans op nieuwe hart- of vaatziekte

Veelbelovende ontdekking: eeuwenoud medicijn verlaagt kans op nieuwe hart- of vaatziekte

Minder IC-opnames door bloeddrukmedicijnen?

Minder IC-opnames door bloeddrukmedicijnen?

Prof. dr. John Kastelein

Prof. dr. John Kastelein: “We werken aan nieuwe medicijnen om slagaderverkalking tegen te gaan”