Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je hebt een hersenbloeding gehad. De meeste mensen zien die niet aankomen, het overvalt je. Ineens krijg je uitvalsverschijnselen en lig je in het ziekenhuis. Daar heeft een een arts de diagnose gesteld en ben je behandeld. Alles ging zo snel, dat je misschien wil nalezen wat er allemaal is gebeurd.

Signalen van een hersenbloeding

De meest voorkomende signalen zijn:

 • een scheve mond
 • verwarde spraak
 • een verlamde arm 

Zo'n 90% van de mensen met een hersenbloeding heeft minstens een van deze 3 signalen gehad. Maar je kunt ook andere signalen hebben. Dit is afhankelijk van waar in de hersenen de bloeding zit. Voor iedereen kan dat dus anders zijn.

> Meer over de plek van de bloeding

Stel je vraag over beroerte

 • Chat op deze pagina met een voorlichter 
 • Bel 0900 3000 300 (werkdagen 9 tot 13 uur)

Hersenbloeding vaststellen

Bij een hersenbloeding en -infarct treden dezelfde uitvalsverschijnselen op. In het ziekenhuis maakt de neuroloog daarom direct een CT- of een MRI-scan van de hersenen. Hierop is een hersenbloeding te zien. 

> Meer over CT-scan

Verder medisch onderzoek

Na het vaststellen van de hersenbloeding, is soms verder onderzoek nodig. Dat is afhankelijk van de plek in de hersenen en de oorzaak. Een bloeding in het hersenweefsel vraagt soms om een andere aanpak dan een bloeding rondom de hersenen (SAB).

Misschien heb je ook nog een onderzoek gehad om te bepalen of behandeling mogelijk is en om te kijken of de bloeding zich uitbreidt. Een arts bepaalt welke onderzoeken voor jou nodig zijn.

Voorbeelden van aanvullende medische onderzoeken zijn:

MRI

Vaak wordt een aantal weken na de hersenbloeding nog een MRI gemaakt. Een MRI geeft een gedetailleerder beeld van de hersenen dan een CT-scan.

> Meer over MRI

MRA

Dit onderzoek is vergelijkbaar met een MRI. Bij een MRA wordt contrastvloeistof toegediend via een bloedvat. Hierdoor worden de bloedvaten in de hersenen nog duidelijker afgebeeld. Eventuele vaatafwijkingen (zoals vaatverwijdingen of abnormale bloedvaten) kunnen daardoor goed in zichtbaar worden gemaakt.

CT-A

Dit onderzoek is vergelijkbaar met een CT-scan. Bij een CT-A  wordt contrastvloeistof toegediend via een bloedvat. Hierdoor worden de bloedvaten in de hersenen nog duidelijker afgebeeld op de CT-scan. Eventuele vaatafwijkingen (zoals vaatverwijdingen of abnormale bloedvaten) kunnen daardoor goed in beeld gebracht worden.

Angiografie

Bij een angiografie van de hersenen worden alleen de bloedvaten in de hersenen zichtbaar gemaakt. Ook kleine vaatafwijkingen die soms niet worden ontdekt met een CT-A of MRA, worden zo in beeld gebracht. Een angiografie is belastender dan een CT-A of MRA.

> Meer over angiografie

Liquoronderzoek

Een liquoronderzoek wijst uit of er bloed in het hersenvocht (liquor) zit. Hiervoor is een ruggenprik nodig. Als er bloed wordt gevonden in het hersenvocht, dan wijst dit op een bloeding rondom de hersenen (SAB). Het liquoronderzoek mag pas 12 uur na het begin van de klachten gedaan worden.

Gratis beroerte-alarmpakket

Bestel het gratis alarmpakket en onthoud de 3 meest voorkomende signalen van een beroerte.

Ja, ik wil het pakket

Behandeling

Na het stellen van de diagnose hersenbloeding, kom je meestal op een speciale afdeling in het ziekenhuis terecht, de zogenaamde stroke unit. Hier controleren ze voortdurend je bewustzijn en houden de artsen je goed in de gaten of de bloeding niet groter wordt. Dit kan namelijk meer hersenschade veroorzaken.

Na de diagnose hersenbloeding is de behandeling vaak afwachtend. Dit kan frustrerend zijn, omdat je graag wilt dat er iets gedaan wordt. Helaas ligt een hersenbloeding vaak diep in het hersenweefsel. Een ingreep of operatie is dan niet mogelijk. Soms worden er wel medicijnen gegeven.

Medicijnen

Patiënten die al antistollingsmedicijnen gebruiken, krijgen medicijnen toegediend om de ervoor te zorgen dat die hun werking niet meer kunnen doen. Ook kun je medicijnen krijgen om de bloeddruk te verlagen.

Ingreep

Door de bloeding en de zwelling die daar omheen ontstaat, kan de druk in de hersenen oplopen. Dan krijg je een ingreep om de druk in je hersenen te verminderen. De neuroloog en de neurochirurg bepalen of dit nodig is. Als er bij jou een specifieke afwijking in de hersenvaten is gevonden, heb je mogelijk een operatie gehad. De kans op een nieuwe hersenbloeding is hiermee kleiner geworden.

> Meer over de behandeling van een hersenbloeding

Meer in de Gids Hersenbloeding
 • Wat is je overkomen?

 • Oorzaken hersenbloeding

 • Behandeling hersenbloeding

 • Kans op herhaling

 • Leven oppakken

Vragen over een hersenbloeding?

 • Chat op deze pagina met een voorlichter
 • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)

;