Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Iemand in je omgeving heeft een hersenbloeding gehad. Waarschijnlijk totaal onverwacht, maar meestal met duidelijke signalen. Misschien heb je zelf 112 gebeld. Na aankomst in het ziekenhuis gebracht werd de diagnose gesteld en er volgde een behandeling. Wat is er eigenlijk allemaal gebeurd?

Onthoud: Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm! Bel direct 112.

Hersenbloeding vaststellen

Bij een hersenbloeding en -infarct treden dezelfde uitvalsverschijnselen op. In het ziekenhuis maakt de neuroloog daarom direct een CT- of MRI-scan van de hersenen. Hiermee is een hersenbloeding te zien. 

> Meer over CT-scan

Verder medisch onderzoek

Na het vaststellen van de hersenbloeding, is soms verder onderzoek nodig. Dat is afhankelijk van de plek in de hersenen en de oorzaak. Een bloeding in het hersenweefsel vraagt soms om een andere aanpak dan een bloeding rondom de hersenen (SAB).

Misschien heeft je naaste een onderzoek gehad om te bepalen of behandeling mogelijk is en om te kijken of de bloeding zich uitbreidt. Een arts bepaalt welke onderzoeken nodig zijn.

Voorbeelden van aanvullende medische onderzoeken zijn:

MRI

Vaak wordt een aantal weken na de hersenbloeding een MRI gemaakt. Een MRI geeft een gedetailleerder beeld van de hersenen dan een CT-scan.

> Meer over MRI

MRA

Dit onderzoek is vergelijkbaar met een MRI. Bij een MRA wordt contrastvloeistof toegediend via een bloedvat. Hierdoor worden de bloedvaten in de hersenen nog duidelijker afgebeeld dan op de MRI. Eventuele vaatafwijkingen (zoals verwijdingen of abnormale bloedvaten) kunnen daardoor goed in beeld gebracht worden.

CT-A

Dit onderzoek is vergelijkbaar met een CT-scan. Bij een CT-A wordt contrastvloeistof toegediend via een bloedvat. Hierdoor worden de bloedvaten in de hersenen nog duidelijker zichtbaar. Eventuele vaatafwijkingen (zoals verwijdingen of abnormale bloedvaten) kunnen daardoor goed in beeld gebracht worden.

Angiografie

Bij een angiografie van de hersenen worden alleen de bloedvaten in de hersenen zichtbaar gemaakt. Eventuele vaatafwijkingen (bijvoorbeeld verwijdingen of abnormale bloedvaten) kunnen daardoor goed in beeld gebracht worden. Ook kleine vaatafwijkingen die soms niet worden ontdekt met een CT-A of MRA, worden zo in beeld gebracht. Een angiografie is belastender dan een CT-A of MRA.

> Meer over angiografie

Liquoronderzoek

Een liquoronderzoek wijst uit of er bloed in het hersenvocht (liquor) zit. Hiervoor is een ruggenprik nodig. Het liquoronderzoek mag pas 12 uur na het begin van de klachten gedaan worden. Als er bloed wordt aangetoond, past dit bij een bloeding rondom de hersenen (SAB).

Vragen over beroerte?

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 

Acute behandeling

Na het stellen van de diagnose hersenbloeding, komt iemand waarschijnlijk op een speciale afdeling in het ziekenhuis terecht, de zogenaamde stroke unit. Hier controleren ze voortdurend je bewustzijn en houden de artsen je goed in de gaten of de bloeding niet groter wordt. Dit kan namelijk meer hersenschade veroorzaken.

Na de diagnose hersenbloeding is de behandeling vaak afwachtend. Dit kan frustrerend zijn, omdat je graag wilt dat er iets gedaan wordt. Helaas ligt een hersenbloeding vaak diep in het hersenweefsel. Een ingreep of operatie is dan niet mogelijk. Soms worden er wel medicijnen gegeven.

Gevaar op inklemming

Meestal neemt een hersenbloeding in de eerste uren het sterkst in omvang toe. Door de bloeding en de zwelling die ontstaat, kan de druk in de hersenen oplopen. Door de verhoogde hersendruk gaat het hersenweefsel zich verplaatsen, maar door de harde schedel kan het eigenlijk nergens naartoe. Het gevolg is dat (gezond) hersenweefsel verdrukt. Dit heet inklemming. Door inklemming kunnen uitvalsverschijnselen toenemen of en kan het bewustzijn verder dalen. De artsen bepalen of er een ingreep mogelijk is die de druk in de hersenen vermindert.

> Meer over de behandeling van een hersenbloeding

Waarom bij jouw naaste?

Het is moeilijk te zeggen waarom jij geen hersenbloeding krijgt en iemand anders wel. Sommige mensen lopen een groter risico dan anderen. Het is lastig om dit per persoon goed te voorspellen. Het is bekend dat er verschillende risicofactoren zijn. Bijvoorbeeld een langdurige hoge bloeddruk of roken.

> Meer over oorzaken

Meer in de Gids Hersenbloeding
  • Wat is er gebeurd?

  • Oorzaken hersenbloeding

  • Behandeling hersenbloeding

  • Kans op herstel

  • Samen verder

;