Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Bij een hersenbloeding stroomt bloed in of rond de hersenen door een scheurtje in een bloedvat. Dit bloed hoopt zich op en duwt hersenweefsel weg of hersencellen krijgen geen bloed meer. Hierdoor beschadigt hersenweefsel.

De bloeduitstorting neemt ruimte in en duwt hersenweefsel weg. De zwelling in je hersenen kan nergens heen door de schedel. Gezond hersenweefsel raakt zo beschadigd. De bloeduitstorting groeit het snelst in de eerste 3 uren na het scheuren.

Signalen hersenbloeding

Een hersenbloeding ontstaat plotseling. De meest voorkomende signalen zijn:

 • scheve mond
 • lamme arm
 • verwarde spraak

De signalen komen ook voor bij een herseninfarct. Je ziet aan de buitenkant niet of iemand een hersenbloeding of een herseninfarct heeft.

Wel nemen bij een hersenbloeding nemen de uitvalsverschijnselen vaak langzaam toe. Ook ontstaat soms een verhoogde druk in de schedel. Dit veroorzaakt bewusteloosheid of een verlaagd bewustzijn, enorme hoofdpijn, misselijkheid of braken.

Het is belangrijk dat iemand met uitvalsverschijnselen zo snel mogelijk in het ziekenhuis is. Bel daarom direct 112 bij signalen die wijzen op een beroerte.

Onthoud: Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm! Bel direct 112.

> Herken de signalen van een hersenbloeding

Vragen over beroerte?

 • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
 • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 

Plek hersenbloeding

De hersenen bestaan uit de grote hersenen, de kleine hersenen en de hersenstam. Elk deel heeft een eigen functie. Een hersenbloeding kan in alle delen plaatsvinden. Ook om het hersenweefsel heen. De gevolgen zijn afhankelijk van de plek van de hersenbloeding.

> Meer over plek beroerte en bijbehorende gevolgen

Soorten hersenbloedingen

Er zijn meer soorten hersenbloedingen. Het is belangrijk te weten waar de hersenbloeding zich precies bevindt en wat de grootte is. Hieruit is vaak af te leiden wat de oorzaak is en of er een behandeling is. 

Soorten:

 • intracerebrale hersenbloeding (ICH): een bloeding in het hersenweefsel - in de grote hersenen, kleine hersenen of hersenstam
 • subarachnoïdale bloeding (SAB): een bloeding rondom het hersenweefsel
 • hersenbloeding na ongeval of geweld

Hoe een ICH ontstaat

Een intracerebrale hersenbloeding (ICH kan ontstaan door langdurige hoge bloeddruk. Hierdoor  kunnen kleine bloedvaten in het hersenweefsel beschadigd raken (small vessel disease).

Een andere oorzaak van een ICH is de ophoping van eiwitten in de bloedvaten (Amyloid Angiopathie). Door deze aandoening worden worden de vaatwanden minder elastisch.

Deze bloedingen komen het meest voor bij mensen ouder dan 65 jaar en vinden meestal diep in de hersenen plaats. Bloedingen aan de oppervlakte komen minder vaak voor. Het gaat dan om vaatmisvormingen, aneurysma's of stollingsstoornissen.

Hoe een SAB ontstaat

De meest voorkomende oorzaak van een SAB is een gebarsten hersenaneurysma. Belangrijkste risicofactoren zijn hoge bloeddruk en roken. De behandeling van een SAB kan anders zijn dan bij een ICH.

> Meer over diagnose en behandeling

Prognose hersenbloeding

Een hersenbloeding is een ernstige aandoening met slechte vooruitzichten. De kans om aan een hersenbloeding te overlijden is het grootst in de eerste maand. Een klein deel van de patiënten heeft een maand na de bloeding geen of weinig restverschijnselen.

Gezocht! Verhalen over beroerte

Was jij erbij toen iemand een beroerte kreeg? We zoeken mensen die hun ervaring willen vertellen.

> Meer weten

Meer in de Gids Hersenbloeding
 • Herken de signalen

 • Wat is een hersenbloeding?

 • Loop ik risico?

 • Diagnose en behandeling

;