Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Een hersenbloeding is een heftige gebeurtenis. Vaak gaat alle aandacht naar de patiënt. Mensen hebben niet altijd door dat een hersenbloeding ook invloed heeft op de partner, familie of vrienden van de patiënt.

Misschien was je er bij toen jouw naaste een hersenbloeding kreeg. Dat is naar om mee te maken. Maar ook als je er niet bij was kan het veel met je doen. Soms ervaar je later pas de gevolgen. Je merkt dat je naaste niet meer kan doen wat hij of zij graag doet. Of moeite heeft met praten en het vinden van woorden. Dat is moeilijk. Ook vraag je je misschien af of het opnieuw kan gebeuren. En hoe je nu samen verder gaat na een hersenbloeding.

Kans op herhaling

Wanneer iemand al eens een hersenbloeding heeft gehad, is de kans dat dit opnieuw gebeurt groter. Hoe groot die kans precies is, hangt onder andere af van de oorzaak van de hersenbloeding.

Wanneer de oorzaak van de hersenbloeding een arterioveneuze malformatie is (vaatmisvorming of AVM), is de kans op een nieuwe bloeding over het algemeen laag. Bij een hersenbloeding veroorzaakt door een aneurysma moet snel een behandeling starten. Is die behandeling (coilen of clippen) niet mogelijk, dan is de kans op een nieuwe hersenbloeding flink verhoogd.

> Meer over coilen en clippen

Hoe groot de kans precies is, ook voor bloedingen met een andere oorzaak, is moeilijk te voorspellen. De arts kan voor jouw naaste een inschatting maken.

Kans verlagen

Je kan de kans op een (nieuwe) hersenbloeding verlagen door een aantal risicofactoren aan te pakken. De grootste risicofactoren zijn roken en een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk is te verlagen door een gezonde leefstijl. Samen gezonder gaan leven werkt het beste. Kook gezond en ga indien mogelijk samen bewegen en ontspannen. Met een actieve bijdrage motiveer je je naaste om een gezonde leefstijl vol te houden.

> Meer over gezond leven

Medicijnen

Soms schrijft de arts medicijnen voor om de kans op een nieuwe hersenbloeding te verkleinen. Denk aan medicatie tegen hoge bloeddruk, hoog cholesterol of diabetes. Een goede behandeling van hoge bloeddruk zorgt voor een fors verminderd risico op een nieuwe hersenbloeding.

Je kan jouw naaste helpen bij het innemen van de medicijnen volgens voorschrift. Bijvoorbeeld door de medicijnen op de juiste tijd klaar te leggen. Of helpen bij het herinneren aan het innemen van de medicijnen.

Vragen over beroerte?

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 

Gevolgen van de hersenbloeding

Lichamelijke beperkingen van jouw naaste vallen meestal meteen op. Maar er zijn ook veranderingen die minder zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld verandering in denken en doen. Ook kunnen er praktische gevolgen zijn. Deze veranderingen hebben veel impact op het leven van je naaste.

Maar de veranderingen kunnen ook jouw leven beïnvloeden. Na de eerste schrik breekt vaak een moeilijke periode aan. Zeker als jouw naaste door de hersenbloeding als persoon is veranderd of hulp nodig heeft bij dagelijkse activiteiten.

> Meer over de gevolgen van een beroerte en tips voor jou

Begeleiding

Het is mogelijk dat je je partner, vriend(in) of familielid ervaart als een ander persoon dan voor de hersenbloeding. Bijvoorbeeld als een somber iemand die geen initiatieven meer neemt en geen verantwoordelijkheid meer kan dragen. De verpleegkundige van de CVA-nazorgpoli in het ziekenhuis helpt je bij het omgaan met je partner of familielid en zijn of haar beperkingen. Ook kun je begeleiding krijgen van je huisarts, thuiszorg, maatschappelijk werk of psycholoog. Heb je behoefte aan hulp? Vraag dan je huisarts om advies.

Positie als partner

Als partner kun je in een extra moeilijke positie zitten. Je wilt graag samenzijn, maar je partner is niet meer hetzelfde als voor de hersenbloeding. Soms zie je hem of haar zelfs niet meer als volwaardige (levens)partner. Dat is niet makkelijk. Ook de zorg kan zwaar zijn. Jouw situatie is nieuw en dat vraagt om aanpassingen.

Je partner weer thuis na de revalidatie

Verblijft je partner in een revalidatiecentrum? Meestal kan hij of zij dan na een aantal weken af en toe een weekend naar huis. Dat voelt fijn, maar is waarschijnlijk ook wennen. Meestal merk je thuis pas echt wat er allemaal veranderd is. Het kan zijn dat je partner lichamelijk opknapt, maar dat het op sociaal en emotioneel vlak nog niet goed gaat. Soms is je partner zich daar niet bewust van. Dat maakt het extra lastig.

Misschien vinden jullie beiden dat thuis verder revalideren de beste optie is. Denk hier echter niet te licht over. Eén weekend samen is anders dan een hele week. Het is goed mogelijk dat jij of je partner zijn of haar mogelijkheden overschat. Overleg goed met de hulpverleners en zet de stap niet te vroeg.

Aandacht voor jezelf

Als partner ben je snel geneigd jezelf weg te cijferen. Je verzorgt je partner goed en toont begrip.  Je kan het gevoel hebben dat je altijd geeft en nooit iets terug krijgt. Soms vinden vrienden en familie het lastig om langs te komen. Je mist dan de sociale contacten. Dat kan even goed gaan, maar je komt jezelf een keer tegen. Dan gaat het niet meer.

Probeer daarom tijdig aan jezelf te denken. Accepteer hulp van anderen en plan tijd voor jezelf in. Ga eens een dagje weg of plan een korte vakantie met familie of vrienden. Het is vaak mogelijk dat je partner dan tijdelijk in een verpleeg- of verzorgingshuis verblijft. Vraag je huisarts naar de mogelijkheden. Voel je je hier schuldig over? Probeer dit dan met je naaste en met anderen te bespreken.

Ongetwijfeld verlies je af en toe je geduld. Dat is heel normaal. Lucht je hart bij een goede vriend(in) of familielid als het je teveel wordt. Ook kan de huisarts, psycholoog, thuiszorg of het maatschappelijk werk je ondersteunen. Daarnaast kan het helpen om met mensen te praten die in dezelfde situatie zitten. Vraag de CVA-verpleegkundige, de maatschappelijk werker of huisarts naar mantelzorgcontact.

Organisaties die je kunnen helpen

MantelzorgNL

Mantelzorgers kunnen bij MantelzorgNL terecht voor informatie, advies en een luisterend oor. Dis is de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg.

Hersenletsel.nl

Vind je het prettig om met andere mensen contact te hebben die iemand met een hersenbloeding in hun omgeving hebben? Of zoek je ondersteuning bij de dagelijkse activiteiten? Dan kan Vereniging Hersenletsel.nl iets voor je betekenen.

Hersenstichting

De Hersenstichting heeft een brochure met tips bij veranderingen in het gedrag bij iemand met een hersenaandoening.

Hersenaneurysma.nl

Een subarachnoïdale bloeding (SAB) beïnvloedt het leven blijvend. Op de website hersenaneurysma.nl vind je uitgebreide informatie en lotgenotencontact.

Meer in de Gids Hersenbloeding
  • Wat is er gebeurd?

  • Oorzaken hersenbloeding

  • Behandeling hersenbloeding

  • Kans op herstel

  • Samen verder

;