Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Een hersenbloeding begint vaak met plotseling optredende uitvalsverschijnselen. Aan de buitenkant is niet te zien of iemand een herseninfarct of hersenbloeding heeft. Om dit uit te wijzen, moet zo snel mogelijk een CT-scan worden gemaakt.

Oorzaak vaststellen

De plek van de bloeding kan iets zeggen over de oorzaak. Meestal vindt de bloeding plaats in het hersenweefsel. Dit heet een intracerebrale hersenbloeding (ICH). Maar de bloeding kan ook rondom de hersenen plaatsvinden. Dit heet een subarachnoïdale bloeding (SAB). Met een CT-scan kun je vaak zien waar de bloeding zit. 

> Meer over CT-scan

Liquoronderzoek

Soms doen artsen liquoronderzoek om een SAB vast te stellen. Bijvoorbeeld als de CT-scan niet voldoende zekerheid geeft. Bij liquoronderzoek wordt via een ruggenprik hersenvocht afgenomen. Het hersenvocht wordt onderzocht op de aanwezigheid van bloed. Liquoronderzoek kan pas 12 uur na het ontstaan van de klachten gedaan worden.

Vaatafwijking opsporen

Bij een SAB krijg je aanvullend vaatonderzoek om een mogelijke vaatafwijking op te sporen. De oorzaak van een SAB is vaak een gescheurd aneurysma. Dit is een uitstulping van de vaatwand. Een aneurysma is te zien door middel van een angiografie of een CT- of MRI-scan.

Vragen over beroerte?

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 

Behandeling hersenbloeding

In de acute fase wordt de hersenbloeding zo goed mogelijk behandeld. Daarna wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn voor een ingreep of operatie om een nieuwe bloeding te voorkomen.

Behandeling in de acute fase

Omdat een hersenbloeding vaak diep in het hersenweefsel ligt, is een ingreep of operatie in de acute fase meestal niet mogelijk. De behandeling is dan afwachtend. Dat wil zeggen dat de patiënt op een speciale afdeling in het ziekenhuis goed in de gaten wordt gehouden. De patiënt wordt daarbij regelmatig op het bewustzijn gecontroleerd. Afname van het bewustzijn kan wijzen op groei van de bloeduitstorting. Daarnaast worden er medicijnen gegeven om het vocht rond de bloeding te verminderen en de bloeddruk te verlagen.

Liquordrainage

Bloed en vocht nemen ruimte in de hersenen in. Hierdoor kan gezond hersenweefsel weggedrukt worden en beschadigen. Soms is liquordrainage noodzakelijk om dit tegen te gaan. Bij liquordrainage wordt hersenvocht afgetapt om de druk op de hersenen te verlagen. Liquordrainage wordt gedaan als er door hersenvocht klachten ontstaan, zoals hoofdpijn, braken, verminderd bewustzijn, slecht zien en ander neurologisch uitval.

Behandeling om nieuwe hersenbloeding te voorkomen

Als de oorzaak van een hersenbloeding is gevonden, is vaak een ingreep mogelijk. Zo kan een nieuwe hersenbloeding worden voorkomen. Opereren kan bij een aneurysma (coilen of clippen) of bij een AVM (arterioveneuze malformatie of vaatmisvorming).

Coilen of clippen bij een aneurysma

Er zijn 2 manieren om een aneurysma van de hersenen te behandelen: coilen of clippen. Dit start bij voorkeur binnen 24 uur. 

Coilen

Hierbij wordt het aneurysma opgevuld met metalen draadjes. Dit wordt gedaan met een katheter via een ader in het been, dicht bij de lies. Coilen is een endovasculaire behandeling.

Clippen

Dit is een operatieve behandeling waarbij er via een luikje in de schedel een klemmetje (clip) op de hals van het aneurysma wordt aangebracht. De bloedtoevoer naar de uitstulping is daarna afgesloten. Een variant van clippen is wrappen. Dan wordt het aneurysma omwikkeld met materiaal waardoor de wand van het aneurysma dikker wordt.

> Meer over coilen en clippen

Ingreep bij AVM

Tijdens de operatie wordt via een luikje in de schedel de vaatafwijking verwijderd. Soms ligt de AVM op een te moeilijk bereikbare plaats. Een operatie is dan niet mogelijk. Een andere mogelijkheid is dat het afwijkende bloedvat via een slangetje in de lies wordt dichtgeplakt. Snel chirurgisch ingrijpen is niet nodig. De kans op een nieuwe bloeding bij een AVM is laag.

Meer in de Gids Hersenbloeding
  • Herken de signalen

  • Wat is een hersenbloeding?

  • Loop ik risico?

  • Diagnose en behandeling

;