Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Als duidelijk is dat je een hersenbloeding hebt, kom je op een speciale afdeling van het ziekenhuis te liggen. De behandeling is afhankelijk van de soort hersenbloeding die je hebt.

Soorten hersenbloedingen en behandelingen

Een bloeding in het hersenweefsel wordt een intracerebrale hersenbloeding (ICH) genoemd. Deze komt het meeste voor. Een bloeding rondom het hersenweefsel wordt een subarachnoïdale bloeding (SAB) genoemd. De plek van de bloeding is belangrijk omdat het ook iets zegt over de oorzaak en mogelijke behandeling.

Behandeling ICH

Aan een ICH kan vaak niet veel worden gedaan. Het is wachten tot de bloeding stopt. Wel word je goed in de gaten gehouden op een bewaakte afdeling (stroke unit). Je wordt in het begin ieder uur gecontroleerd. Verpleegkundigen beoordelen of de uitvalsverschijnselen toenemen en houden in de gaten of je bewustzijn niet verder achteruit gaat.

Mogelijke behandelingen zijn:

Stop antistollingsmedicijnen

Als je antistollingsmedicijnen gebruikte voordat je een hersenbloeding kreeg, wordt de werking hiervan tijdelijk stopgezet met andere medicijnen. De bloeding kan hierdoor makkelijker stoppen.

Bloeddruk verlagen

Als je bij aankomst in het ziekenhuis een verhoogde bloeddruk hebt, probeert de arts deze te verlagen met medicijnen.

Ingreep

Soms is een operatie mogelijk, dat gebeurt vaker bij bloedingen aan de buitenrand van de hersenen. Als de bloeding te diep in de hersenen ligt, dan kan dat vaak niet. De kans dat gezond hersenweefsel door de ingreep beschadigd raakt is dan te groot.

Soms gaat het bewustzijn steeds verder achteruit of worden de uitvalsverschijnselen steeds erger. De artsen kunnen dan de schedel openmaken om je leven te redden. 

Liquordrainage

Een bloeding kan de afvoer van hersenvocht verstoren. Hierdoor loopt de druk in de hersenen op. Dit kan hoofdpijn, braken, slecht zien, afname van het bewustzijn of verergering van de uitvalsverschijnselen veroorzaken. Via liquordrainage kan het teveel aan hersenvocht tijdelijk worden afgevoerd.

Ingreep bij een AVM

In zeldzame gevallen wordt een ICH veroorzaakt door een aangeboren vaatafwijking in de hersenen (AVM). Om een nieuwe bloeding te voorkomen kan het AVM behandeld worden. Het operatief verwijderen van de vaatafwijking is bij ongeveer 75% van de patiënten mogelijk. Andere behandelingen zijn het dichtplakken van de vaatafwijking of een speciale bestraling. De behandeling van een AVM hoeft niet snel te gebeuren. De kans dat de AVM opnieuw gaat bloeden is vrij klein.

Behandeling SAB

Als je een SAB hebt, moet je direct naar een gespecialiseerd ziekenhuis. De oorzaak van een SAB is meestal een aneurysma, een uitstulping van een bloedvat in de hersenen. Om de groei van de bloeding in de gaten te houden, word je door verpleegkundigen ieder uur gecontroleerd. Dit doen ze om te beoordelen of de uitvalsverschijnselen toenemen of het bewustzijn verder achteruit gaat.

Je wordt zo snel mogelijk behandeld voor het aneurysma, het liefst binnen 24 uur. Zo verlaag je de kans op nieuwe bloedingen.

Er zijn 2 methoden:

 • coilen: opvullen van het aneurysma met metalen draadjes
 • clippen: plaatsen van een clip (klemmetje) op het aneurysma

Een variant van clippen is wrappen. Daarbij wordt het aneurysma omwikkeld met materiaal, bijv. katoen. Dit zorgt voor littekenvorming waardoor de wand van het aneurysma dikker en dus sterker wordt.

> Meer over coilen en clippen

Liquordrainage

Clippen of coilen is niet altijd mogelijk. Soms kiest de arts er voor om hersenvocht af te tappen (liquordrainage). Een SAB kan de afvoer van hersenvocht verstoren. Hierdoor loopt de druk in de hersenen op. Dit kan hoofdpijn, braken, slecht zien, afname van het bewustzijn of verergering van de uitvalsverschijnselen veroorzaken. Via liquordrainage kan het teveel aan hersenvocht tijdelijk worden afgevoerd.

Stel je vraag over beroerte

 • Chat op deze pagina met een voorlichter 
 • Bel 0900 3000 300 (werkdagen 9 tot 13 uur)

Revalidatie na een hersenbloeding

De revalidatie start zodra je situatie stabiel is. De eerste 5 tot 10 dagen vindt revalidatie plaats op de stroke unit, een speciale afdeling voor mensen met een beroerte.

Hier onderzoeken de fysiotherapeut, ergotherapeut en logopedist wat je wel en niet (meer) kunt. Ze beoordelen dan of je naar huis mag of adviseren je om (tijdelijk) naar een revalidatiecentrum of een verpleeghuis te gaan. 

> Meer over revalidatie na een beroerte

Acceptatie

Na een tijdje revalideren realiseer je je vaak pas echt wat de impact op je leven is. Vooral de minder zichtbare gevolgen, zoals ernstige vermoeidheid, concentratieproblemen of gedragsveranderingen komen dan aan het licht.

Dan is het ook pas goed mogelijk om in te schatten óf en  in welke mate je je oude leven weer op kunt pakken en bijvoorbeeld:

 • je werk of huishouden weer kunt uitvoeren
 • je  hobby’s weer kunt oppakken
 • weer mee kunt doen aan sociale activiteiten
De gevolgen van een hersenbloeding kunnen moeilijk te accepteren zijn. Vor jouw als patiënt, maar ook voor je naaste. Stap voor stap zul je samen het leven weer op moeten pakken.

> Meer over je leven oppakken na een hersenbloeding

Gratis beroerte-alarmpakket

Bestel het gratis alarmpakket en onthoud de 3 meest voorkomende signalen van een beroerte.

Ja, ik wil het pakket
Meer in de Gids Hersenbloeding
 • Wat is je overkomen?

 • Oorzaken hersenbloeding

 • Behandeling hersenbloeding

 • Kans op herhaling

 • Leven oppakken

;