Buikaneurysma in de familie
Je kans op een aneurysma in de buikslagader is groter als iemand in je directe familie er al een heeft. Dit komt door je genen. Een aneurysma kan namelijk erfelijk zijn. Ook je omgeving speelt een rol. Families hebben vaker dezelfde leefstijl, zoals roken, waardoor je extra risico loopt.
Preventief onderzoek
Heeft jouw broer, zus, vader of moeder een aneurysma van de buikslagader? Dan kun je preventief laten onderzoeken of jouw buikslagader ook verwijd is. Vraag hiervoor een verwijzing bij je huisarts.
Het onderzoek wordt in het ziekenhuis gedaan. Er wordt een echo gemaakt van de buik. Dit onderzoek doet geen pijn en is niet schadelijk.
Preventief onderzoek wordt meestal gedaan vanaf 50 jaar. Als er niets gevonden wordt, hoef je pas na 10 jaar opnieuw op controle. De arts bespreekt met je als dit vaker nodig is.
Voor- en nadelen preventief onderzoek
Voordeel: op tijd opsporen
Met een preventief onderzoek is een aneurysma op te sporen. Dan kun je er alles aan doen om te voorkomen dat het aneurysma snel groeit. Als het nodig is, word je behandeld. Zo voorkom je dat de buikslagader scheurt en er een levensbedreigende situatie ontstaat.
Nadeel: angst en onzekerheid
Als je een aneurysma hebt, krijg je regelmatig onderzoek. Elke onderzoek is weer spannend: is het aneurysma gegroeid? Dat kan zorgen voor angst en onzekerheid. Sommige mensen willen daarom liever niet weten of ze een aneurysma hebben.
Jouw kans op een buikaneurysma
Je hebt een grotere kans op een aneurysma van de buikslagader als je:
- vader, moeder, broer of zus een buikaneurysma heeft
- rookt
- meer dan 3 glazen alcohol per dag drinkt
- een hoge bloeddruk hebt
- ouder bent dan 65 jaar
- man bent
- een andere aandoening hebt, zoals syndroom van Marfan of reuma
Hoe meer van deze factoren voor jou gelden, hoe groter de kans dat je ook een aneurysma hebt of krijgt.
Interessant voor jou
Buikaneurysma
Bij een aneurysma is een deel van een bloedvat verwijd. Een aneurysma komt het meest voor in de buikslagader.Leven met een buikaneurysma
Met een buikaneurysma is het goed om gezond te leven en genoeg te bewegen. Extra aandacht is voor de bloeddruk. Deze mag niet te hoog worden.Voorkomen groei en scheuren aneurysma
Door het aanpakken van je leefstijl kun je de kans op groeien of scheuren van een buikaneurysma verkleinen. Lees onze tips.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.