Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Hartruis is een geluid dat ontstaat als de bloedstroom weerstand ondervindt. Meestal is een hartruisje onschuldig. Maar het kan ook wijzen op een hartafwijking.

  Hartruis ontdekken

  Hartruis komt veel voor, bij kinderen en volwassenen. Een ruisje op het hart wordt vaak bij toeval ontdekt. Bijvoorbeeld tijdens een routineonderzoek of een medische keuring. Hartruis wordt ook wel souffle of hartgeruis genoemd.

  Soorten hartruis

  Bij hartruis ontstaan golfjes of wervelingen, die zijn te horen met een stethoscoop. Meestal is een hartruisje onschuldig. Er is dan niets aan de hand met het hart. Het geruis ontstaat door het krachtige en snelle stromen van het bloed in het hart en de grote bloedvaten rond het hart.

  Als het hart wat sneller klopt dan normaal, is deze stroming iets beter te horen. De arts kan ook een abnormaal hartgeruis horen. Dit klinkt iets luider. Bij volwassenen kan dit wijzen op een onderliggende hartafwijking.

  Hartruis bij baby's

  Een hartruisje bij een baby onder de 6 maanden is meestal onschuldig. Een kindercardioloog moet dit wel beoordelen, want het kan wijzen op een aangeboren hartafwijking:

  • een gaatje in het tussenschot tussen de hartboezems (ASD) of hartkamers (VSD)
  • een hartklepafwijking
  • problemen met de grote bloedvaten van het hart

  Hartruis bij kinderen

  Bij ongeveer driekwart van de kinderen onder de 16 jaar is een hartgeruis te horen. Bij het grootste deel van de kinderen met hartruis is er niets ernstigs aan de hand. Zij hebben een onschuldige hartruis die meestal op jong volwassen leeftijd verdwijnt. Bij kinderen is vaker een onschuldig hartruis te horen doordat:

  • kinderen van nature een snellere hartslag hebben dan volwassenen
  • er tussen de huid van de borstkas en het hart nog niet veel spier- en vetweefsel ligt en het geluid hierdoor beter te horen is
  • hun bloedvaten scherpere bochten maken rondom het hart, waardoor er eerder turbulenties (wervelingen) ontstaan

  Hartruis bij volwassenen

  Een duidelijk hoorbare hartruis bij volwassenen is meestal een teken van een hartaandoening. De meest voorkomende oorzaak is een hartklepaandoening. Andere oorzaken zijn een hoge bloeddruk, ontstekingen, een hartspierziekte of een andere hartafwijking.

  Onschuldige hartruis kan komen doordat de hartslag de ene keer krachtiger of sneller is dan een andere keer. Dit is geen reden tot ongerustheid. Het kan ook veroorzaakt worden door bloedarmoede, koorts, te veel schildklierhormoon in het bloed of zwangerschap.

  Symptomen bij hartruis

  Een onschuldige of functionele hartruis geeft geen klachten. Als er wel klachten zijn, hebben deze meestal te maken met de onderliggende hartaandoening. Iemand is bijvoorbeeld vermoeid, doordat een hartklep niet goed werkt.

  Hartruis in 6 gradaties

  Hartruis wordt ingedeeld in 6 graden, van zwak tot luid:

  • graad 1: nauwelijks hoorbaar
  • graad 2: zacht, maar goed te horen
  • graad 3: matig luid
  • graad 4: luid
  • graad 5: zeer luid, te horen als de stethoscoop nauwelijks de borst aanraakt
  • graad 6: het geruis is hoorbaar zonder stethoscoop

  Om achter de oorzaak van de hartruis te komen, beoordeelt de arts:

  • op welk moment is de hartruis te horen?
  • hoe hard is het geluid en wat is de toonhoogte?
  • waar is het geruis het beste te horen? Verandert het geluid bij een andere houding of ademhaling?

  Aan de hand hiervan beoordeelt hij of een hartruis onschuldig is of dat nader onderzoek nodig is.

  Extra onderzoeken

  De cardioloog kan aanvullend onderzoek doen met de volgende methoden:

  Behandeling hartruis

  Bij een onschuldig hartruis is geen behandeling nodig. Bij andere vormen hangt de behandeling af van de onderliggende hartafwijking en de ernst ervan. Soms zijn medicijnen voldoende, in andere gevallen is misschien een operatie nodig.

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Blijf op de hoogte

  Blijf op de hoogte van activiteiten en het werk van de Hartstichting. Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief Hartslag Online. We gebruiken je e-mailadres alleen voor deze nieuwsbrief en je kunt je op elk moment afmelden. Lees meer in de privacyverklaring.