Hartstichting.nl wordt geladen

1. Maak je voornemens concreet

Hoe duidelijker je voornemens, hoe beter. Bedenk ze niet alleen in je hoofd, maar schrijf ze ook op. Dat werkt motiverend. Formuleer je voornemens dus niet als ‘meer bewegen’ of ‘vaker hardlopen’, maar stel meetbare doelen op zoals ‘vanaf 2023 elke woensdag 30 minuten hardlopen’. Een tastbaar doel is het halve werk!

2. Zorg voor routine

Het effect van je nieuwe voornemens zie je pas na een tijdje. De motivatie waarmee je bent gestart kan hierdoor afnemen. Het helpt daarom om je doelen te behandelen als nieuwe gewoontes waar je steeds naar terugkeert. Plan een vast moment op de dag in en je merkt vanzelf dat het makkelijker zal gaan.

Een man kookt een gezonde maaltijd
Het is normaal dat je af en toe terugvalt in minder gezonde gewoontes. Veranderen van gedrag is een kwestie van vallen en opstaan. Veroordeel jezelf dus niet als het even niet lukt en geef niet op.
— Andrea Evers, Hoogleraar gezondheidspsychologie aan Universiteit Leiden

3. Pak het stap voor stap aan

Een gewoonte ontwikkel je gemiddeld in 66 dagen tijd. Met 5 voornemens tegelijkertijd beginnen is dus niet verstandig. Begin met één gezond voornemen en als dit een gewoonte is geworden, kan je een nieuw gezond voornemen aanpakken. Ook is het belangrijk om niet te groot te beginnen. In één keer stoppen met roken en drinken klinkt veelbelovend, maar een terugval ligt hierbij sneller op de loer. Begin bijvoorbeeld met maximaal 1 glas per dag of drink doordeweeks niet.

4. Zoek steun

Terwijl jij hard bezig bent met het uitvoeren van je voornemens is er ongetwijfeld iemand in je buurt die dit ook doet. Vraag eens rond in je vriendenkring of aan een familielid of zij vergelijkbare doelstellingen hebben. Wie weet kunnen jullie elkaar motiveren en zelfs samen een gezond voornemen uitvoeren!

Twee vrouwen sporten op de brug
Geef aan welk gedrag je wil veranderen in plaats van te praten over de uitkomst. Het gedrag is makkelijker te beïnvloeden dan het resultaat.
— Andrea Evers, Hoogleraar gezondheidspsychologie aan Universiteit Leiden

5. Ga je de goede kant op? Beloon jezelf dan!

Niets is fijner dan een voldaan gevoel. Om dit gevoel te versterken is een beloning het perfecte middel. Doe dit niet alleen bij het behalen van een resultaat (dit kan lang duren), maar beloon je gedrag. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je na elk halfuurtje hardlopen je favoriete serie op Netflix kijkt of beloon jezelf na een maand met een gezellig etentje. Hierdoor heb je geen excuus meer om je niet aan je gezonde voornemens te houden…