Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

    Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

    Meer over privacy en voorwaarden.

    Mijn Gids?

    Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

    Minder zout, meer smaak

    Minder zout, meer smaak

    Minder zout, meer smaak

    Te veel zout eten kan je bloeddruk verhogen. Wil je minder zout eten? Kies dan voor verse producten en gebruik bijvoorbeeld (verse) kruiden of specerijen om je eten op smaak te brengen.

    In bewerkte producten zoals brood, kaas, vleeswaren, soepen en snacks zit vaak veel zout. Ongeveer 80% van het zout dat je eet, krijg je op die manier binnen. En ongeveer 20% van het zout voeg je zelf toe.

    Goed om te weten! We hebben maar 1 tot 3 gram zout per dag nodig. Gemiddeld krijg je zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.

    Tips voor minder zout eten

    Tips voor het eten van minder zout:

    • kies voor verse producten
    • kies voor smaakmakers zoals verse kruiden en specerijen
    • kijk goed in de supermarkt op de verpakking hoeveel zout of natrium er in een product zit

    Minder zout eten is even wennen. Door creatief te zijn zet je toch al snel smaakvolle gerechten op tafel.

    Feit of fabel: Zeezout is beter dan keukenzout

    Fabel! Afgaand op de verpakking, lijken sommige zoutproducten gezonder. Maar zeezout, Himalayazout of Keltisch zout bestaat net zoals keukenzout uit natriumchloride (NaCl).

    Houd je bloeddruk goed. Ontvang elke maand beweegtips en gezonde recepten in je mailbox.

    Ja, graag!

    Koken met kruiden

    Met verse kruiden breng je een gerecht heerlijk op smaak. Je went aan pure smaken en hebt minder zout nodig.

    Recepten met verse kruiden

    Verse kruiden

    Verse kruiden

    Gember

    Gember

    Basilicum

    Basilicum

    Bieslook

    Bieslook

    Rode peper

    Rode peper

    Invriezen van kruiden

    Verse kruiden kun je vaak goed invriezen. Dan zijn ze ongeveer 2 maanden houdbaar.

    • was de kruiden en dep ze droog
    • snijd of knip ze voorzichtig in stukjes 
    • verpak ze in zakjes en vries ze zo snel mogelijk in

    Check je risico

    Te veel zout kan je bloeddruk verhogen. Weet jij hoe hoog je bloeddruk is? Check je risico en kijk wat jij kunt doen om jouw hart gezond te houden.

    Meer weten