Paprika–tomaat soep met pan con tomate
Dankzij dit snelle recept voor verse paprika-tomatensoep heb je binnen 30 minuten een heerlijke kom soep op tafel. Pluspunt van dit recept: de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis.

Goed om te weten
- Type gerecht: lunch/voorgerecht
- Aantal personen: 4
- Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten paprika-tomatensoep
- 1 gele paprika
- 4 trostomaten
- 1 kleine prei
- Half bosje bladselderij
- 1 Rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 takjes verse tijm
- 600 ml water
- 1 Kruidenbuiltje zonder zout
- 5 eetlepels olijfolie
- Peper
Bereiding paprika-tomatensoep
Dit mooie soepje zit boordevol groenten en is ook nog zoutarm. Kijk, hier worden we blij van! Hieronder lees je hoe je deze paprika-tomatensoep kunt maken.
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden en plaats een vel bakpapier in een grote ovenschaal. Geen bakpapier in huis? Geen paniek, je kunt de ovenschaal ook invetten. In dit geval doe je een druppeltje olijfolie in de schaal en smeer je het uit met een keukenpapiertje of kwastje.
Groenten roosteren
Snijd de groenten in grove stukken en voeg ze daarna samen in de grote ovenschaal. Voeg 5 eetlepels olie toe en een snufje peper. Meng alles goed door, zodat de olijfolie zich goed over de groente verspreidt. Leg vervolgens de takjes tijm op de groente. Is je oven inmiddels goed voorverwarmd? Zet dan de ovenschaal in de oven en zet je timer op 25 minuten.
Bouillon maken
Breng ondertussen water aan de kook in een ruime soeppan en voeg een kruidenbuiltje toe. Laat de bouillon op een laag vuurtje koken. Snijd alvast de bladselderij en zet deze aan de kant.
De laatste stappen
Haal de groenten uit de oven en verwijder de takjes tijm. Voeg de groenten voorzichtig toe aan het kokende water. Laat het geheel vervolgens 5 minuten koken Zet vervolgens het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer.
Ingrediënten pan con tomate
- Volkoren (spelt)brood ongesneden
- Tasty tomaten (6 middelgrote)
- Knoflook 2 teentjes
- 3 - 4 eetlepels olijfolie
- Peper
Bereiding pan con tomate
Pan con tomate maken is niet alleen leuk, maar ook heel eenvoudig. Wist je dat je dit gerecht ook als voorgerecht of lunch kunt serveren? Hieronder kun je lezen hoe je het klaarmaakt.
Het brood roosteren
Verwarm de oven voor op 140 graden of gebruik een broodrooster.
Snijd vier dikke plakken brood en smeer ze vervolgens in met olijfolie. Gebruik hiervoor een kwastje. Rooster het brood in de oven of broodrooster. Na ongeveer 2 minuten kun je de toast uit de oven/broodrooster halen. Let op: dit kan per apparaat verschillen.
Groenten
Verwarm de oven vervolgens (weer) voor op 200 graden. Snijd de tomaten in vieren en verwijder het vruchtvlees. Snijd vervolgens de tomaten in hele kleine blokjes (dit heet brunoise snijden). Wrijf de geroosterde plakken brood in met een doorgesneden teen knoflook. Leg het brood op een ovenplaat en verdeel de tomatensalsa. Plaats het brood vervolgens 5 - 10 minuten in de oven. Voeg naar smaak grof gemalen peper toe.
Deze recepten zijn ontwikkeld door chef-kok Berrie Horstman