Hartstichting.nl wordt geladen

1. Kies voor volkorenbrood

Kies voor brood dat van 100% volkorenmeel is gemaakt in plaats van bloem. In volkorenbrood zitten veel meer goede voedingsstoffen dan in witbrood. Bijvoorbeeld vezels, ijzer en vitamine B. Dankzij de vezels zit je langer vol. Ook verlaagt het eten van veel vezels je kans op hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen. 

2. Kies voor gezonder beleg

Trek in een lekkere boterham met kaas? Laat volvette (zachte) kazen, zoals brie of camembert, en 48+ kaas staan. In deze kazen zit namelijk veel zout en verzadigd vet. Kies liever voor een gezondere optie, zoals 30+ kaas, hüttenkäse, ricotta of zuivelspread.

Ook in vleeswaren zit vaak te veel zout en verzadigd vet. Het advies is om zo min mogelijk bewerkt vlees, zoals vleeswaren, te eten. Beleg je boterham in plaats daarvan met avocado, hummus, een gekookt eitje of 100% pindakaas. Dit is net zo lekker, maar veel gezonder!

3. Maak een feestelijk paasrecept

Wil je een gezond paasrecept op tafel toveren? Probeer dan deze gezonde havermoutwafels of bananenpannenkoekjes. Kinderen kunnen deze met fruit versieren als een paashaas. 

Een vrolijke paas-pannekoek

4. Voeg groente en fruit toe

Maak de paasbrunch extra kleurrijk en gezond met verschillende soorten groente en fruit. Beleg je boterham bijvoorbeeld met plakjes komkommer, tomaat, paprika of avocado. Liever iets zoets? Kies dan voor plakjes banaan of aardbei. In groente en fruit zitten veel vezels, waardoor je een vol gevoel krijgt. Ook zit er veel vitamine C in. Hierdoor neemt je lichaam het ijzer uit je voeding beter op.

5. Maak een wandeling na de paasbrunch

Tijdens een paasbrunch eet je waarschijnlijk meer dan normaal. Maak daarom samen een wandeling na de brunch. Door te bewegen verbrand je extra calorieën. Ook kom je met een voldaan gevoel weer thuis.