Hartstichting.nl wordt geladen

1. Je beweegt te weinig

Wil je afvallen? Zorg dan dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Minder en gezonder eten is het belangrijkst. En genoeg bewegen helpt ook. Je verbrandt er wat extra calorieën mee en je conditie verbetert. Bovendien houdt het je hart en bloedvaten gezond. 

Richtlijn bewegen 

Hoeveel je moet bewegen om af te vallen? Minimaal 150-200 minuten per week matig tot zwaar intensief. Het gaat om beweging waarvan je hartslag en ademhaling versnellen. Denk aan: stevig wandelen, fietsen of joggen. Verdeel de beweging over meerdere dagen in de week. Minimaal 30-60 minuten per keer. Daarnaast is het advies om 2 keer per week krachttraining te doen én om minder te zitten.

Ben je al afgevallen?

Misschien ben je al afgevallen en wil je op gewicht blijven. Dan is het advies om meer te bewegen. Zo’n 200-300 minuten per week.  

Vaak of zwaar sporten 

Wie meer beweegt, verbrandt meer calorieën en kan sneller afvallen. In plaats van vaker of langer bewegen, kun je ook kiezen voor een zwaardere sport. Ga bijvoorbeeld hardlopen, zwemmen, fitnessen of squashen. Of volg groepslessen op de sportschool, zoals steps, zumba en spinning. Laat je in het begin goed begeleiden en bouw het sporten langzaam op. Zo voorkom je blessures. 

Vooral niet snaaien

Wil je afvallen, dan moet je niet gaan snaaien na je workout. Houd het bij een gezonde snack of maaltijd. Zo voorkom je dat je de verbrande calorieën er direct weer aan eet.

Een sport die bij je past 

Het is het belangrijkst dat je een vorm van beweging kiest die je leuk vindt. Een sport die bij je past, houd je beter vol. Weet je nog niet goed welke sport bij je past? Tijdens het 60 seconds beweegprogramma komen veel verschillende oefeningen aan bod. Samen met Barbara de Loor ga je voor een fitter lichaam!

Direct beginnen met sporten?

Doe mee met het 60 seconds beweegprogramma! Voor maar € 0,60 probeer je het 2 weken uit.
Barbara met en gewichtje

2. Je bouwt spiermassa op

Dit is een goed teken! Door regelmatig sporten verandert je lichaam. Je verliest vet en krijgt meer spieren. Dit is een gezonde verandering. Met name van krachttraining krijg je meer spieren. En spierweefsel is zwaarder dan vetweefsel. Het kan dus dat je wel vet verliest, maar nog geen verschil ziet in gewicht. Niks om van te balen, dat komt vanzelf. Je zou wel verschil kunnen merken in bijvoorbeeld je buikomvang.

Strakker in je vel

Hoe meer spieren, hoe strakker je lijf. En hoe makkelijker het is om op gewicht te blijven. Die spieren verbruiken namelijk ook energie, en dus calorieën.  

3. Je volgt een (crash)dieet

Je kunt ook naar je dieet kijken als afvallen niet lukt. Met een dieet mag je dan snel afvallen, het is meestal geen duurzame manier. Beter is het om je leefstijl te veranderen. Dat zorgt ervoor dat je op een gezonde manier afvalt. En het is langer vol te houden dan diëten. Bij een crashdieet is de kans groot dat je terugvalt in je oude patroon. 


Hoe pak je je leefstijl dan aan? 

  • Begin met kleine veranderingen in je voedingspatroon. Zo wen je stap voor stap aan een nieuwe, gezonde, dagelijkse gewoonte. Dit is beter vol te houden, ook op de lange termijn.  
  • Maak je doelen concreet. Dit kun je doen door ze te koppelen aan een vaste gewoonte. Bijvoorbeeld: in plaats van een koek neem ik een stuk fruit. 
  • Wees niet te streng voor jezelf. Houd het leuk, beloon jezelf ook eens. En niet onbelangrijk: houd de moed erin als het even wat minder goed gaat. 

 
Laat dieetvoeding liggen

Neem jij dieetvoeding zoals shakes, poeders, repen of pillen? Dat is geen gezonde manier van afvallen. En deze producten zijn vaak nog heel duur ook. Ze beweren vaak dat je heel snel vet verliest, maar zulke wondermiddelen bestaan niet. Producten die dat wel beweren, kun je dus beter laten liggen. 

4. Je eet en drinkt (onbewust) te veel calorieën

Het is belangrijk om gezond en zoveel mogelijk onbewerkt te eten. Dit zorgt voor een goede verzadiging en bevat minder calorieën. Zo zorgen vezels en eiwitten voor een verzadigd gevoel. Je krijgt er niet snel weer een hongerig gevoel van. 

Wil jij weten hoeveel calorieën bekende producten bevatten? Download dan onze caloriewijzer. Wil je ook je calorie-inname in de gaten houden? Dan is de app ‘Mijn Eetmeter’ van het Voedingscentrum heel handig. Met deze app zie je ook hoeveel eiwitten, vezels, koolhydraten en vetten je eet en drinkt. 

5. Je slaapt slecht

Slaap je slecht of weinig? Dan is de kans groot dat je vaak moe bent en minder beweegt. Door slecht slapen voel je je ook minder snel verzadigd. Je hebt meer honger en eet daardoor meer. Voldoende slaap kan ervoor zorgen dat je gewicht verliest.

Afvallen lukt niet

Oorzaken slecht slapen

Slecht slapen kan meerdere oorzaken hebben. Je kunt bijvoorbeeld een onregelmatig dag- en nachtritme hebben door nachtdiensten. Maar je kunt ook een slaapstoornis als insomnia of slaapapneu hebben. Goede nachtrust wordt dan een stuk lastiger. Maar het kan wel! Ervaar je slaapklachten? Ga dan langs bij de huisarts . Die kan je zeker verder helpen.

6. Je bent gestopt met roken en/of drinkt alcohol

Roken zorgt voor een snellere stofwisseling. Stop je met roken, dan gaat de stofwisseling weer terug naar normaal. Je komt dan gemiddeld 2 tot 4 kilo aan. Dit komt ook doordat je na het stoppen vaak meer gaat eten. Het eten smaakt weer lekkerder en je hebt meer eetlust, dus je neemt het ervan! Probeer het extra snacken te beperken tot gezonde snacks, zoals fruit en snackgroenten. En denk eraan dat roken veel slechter voor je is dan die paar kilo extra.

Alcohol maakt afvallen lastig

Drink je alcohol? Daar zitten veel calorieën in. Krijg jij die (ongemerkt) binnen, dan maakt dat afvallen lastig. Alcohol zorgt ook voor een grotere eetlust en leidt tot meer vetopslag. 

7. Je hebt iets medisch onder de leden

Er zijn meerdere medische redenen die afvallen lastig maken. Wat de meest voorkomende medische oorzaken voor gewichtstoename zijn? We zetten ze voor je onder elkaar. 

Medische oorzaken gewichtstoename

Afvallen lukt niet door hormonen 

Hormonen kunnen ervoor zorgen dat afvallen niet goed lukt, of dat je aankomt. De meest voorkomende hormonale aandoeningen die hiervoor kunnen zorgen zijn: 

  • Een trage schildklier 
  • Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) 
  • Mannelijk hypogonadisme (een tekort aan het mannelijk hormoon testosteron) 
  • Behoud van extra gewicht na een zwangerschap 
  • De overgang 


Afvallen lukt niet door een psychische aandoening  

Ook psychische aandoeningen horen in het rijtje medische oorzaken voor gewichtstoename. Zij kunnen het moeilijk maken om af te vallen en zelfs leiden tot gewichtstoename. Het gaat onder andere om: 

  • Depressie  
  • Chronische stress  
  • Psychotrauma  
  • Mishandeling of misbruik  
  • Eetbuistoornis 

 
Afvallen lukt niet door medicijnen 

Sommige medicijnen kunnen afvallen moeilijk maken. Ze kunnen voor een hoger gewicht zorgen en het (verhoogde) lichaamsgewicht in stand houden. Niet alle medicijnen hebben hetzelfde effect op afvallen, maar deze kunnen invloed hebben:  

  • Bloeddrukverlagende medicatie  
  • Pijnmedicatie 
  • Diabetes-medicatie  
  • Antidepressiva  
  • Antipsychotica  
  • Anti-epileptica  
  • Langdurig gebruik van corticosteroïden