De eerste 6 minuten zijn cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Een ambulance redt het vaak niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn. U misschien wel.

Wie kan burgerhulpverlener worden?

U kunt burgerhulpverlener worden als u privé of voor uw werk of studie heeft leren reanimeren. 

U bent 18 jaar of ouder en heeft de afgelopen 2 jaar één van deze trainingen gevolgd:

  • een basiscursus reanimatie of een herhalingsles 
  • een reanimatietraining gehad als bedrijfshulpverlener of EHBO-er
  • een reanimatietraining voor uw beroep of studie (bijvoorbeeld als arts, brandweer, of politie)

Twijfel niet en gebruik deze vaardigheid om levens te redden in uw buurt!

Meld u aan

Er zijn 2 oproepsystemen in Nederland: HartslagNu en HartveiligWonen. Op basis van uw postcode wordt u automatisch aangemeld bij het oproepsysteem in uw regio. Als u al burgerhulpverlener bent bij een van deze 2 oproepsystemen, hoeft u zich niet opnieuw aan te melden.

Moet ik 24 uur per dag beschikbaar zijn?

Nee, in het systeem geeft u door wanneer u beschikbaar bent. Bij een oproep bent u nooit verplicht om naar het slachtoffer te gaan. Het kan zijn dat u de oproep niet op tijd ziet, te ver van het slachtoffer bent of echt niet weg kunt.

Het systeem houdt er rekening mee dat niet iedereen kan en stuurt meerdere burgerhulpverleners een oproep. Een deel van hen krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren. Anderen krijgen het verzoek om eerst een AED op te halen.

Veelgestelde vragen

Twijfelt u nog of burgerhulpverlener iets voor u is? Lees wat er van u verwacht wordt en beslis dan.

Moet ik een reanimatiediploma hebben om me aan te melden?

Om u aan te melden is de eis dat u een reanimatietraining heeft gevolgd in de afgelopen 2 jaar. Bij de cursussen van de Hartstichting krijgt u dan na afloop altijd een diploma. Maar als u bijvoorbeeld jaarlijks voor uw beroep of studie een reanimatietraining volgt is dit niet altijd het geval. U kunt zich dan wel gewoon aanmelden. Kies bij soort training de optie 'beroepsmatig of voor studie' en vul de datum in van de laatste cursus.

Ben ik alleen oproepbaar in mijn eigen buurt?

Nee, u kunt ook uw werkadres doorgeven en de tijden dat u werkt. Zo bent u u ook oproepbaar op werkdagen. Daarnaast heeft het oproepsysteem een speciale app, die werkt via de gps op uw mobiel. Als u de gps aanzet, kunt u via deze app een oproep krijgen voor de locatie waar u op dat moment bent. U krijgt dan een routebeschrijving bij de oproep, om ook in onbekend gebied de weg te vinden.

U kunt dan een oproep krijgen in de hele regio waar uw oproepsysteem actief is.

Als u de app niet heeft of als u de gps niet aan heeft staan, dan wordt u oproepen op basis van de gegevens over uw woon- en werkplek die u heeft ingevoerd.

Is het oproepsysteem overal actief?

We streven naar een landelijk dekkend netwerk: overal in Nederland kunnen burgerhulpverleners opgeroepen worden.

Op dit moment zijn er echter nog een aantal plaatsen waar het oproepsysteem niet actief is. Als het systeem in uw woonplaats nog niet werkt, kunt u zich wel alvast laten registreren als burgerhulpverlener. Op het moment dat het systeem actief is, ontvangt u bericht en bent u daarna oproepbaar als burgerhulpverlener.

Worden er meerdere mensen tegelijk opgeroepen?

Ja, het systeem stuurt een oproep uit naar meerdere mensen die zich in de buurt van het slachtoffer bevinden. De kans is dus heel groot dat er meerdere mensen naar het slachtoffer toegaan. Bovendien is degene die 112 belt ook bij het slachtoffer en bent u dus nooit alleen.

Kan er iets mis gaan omdat ik geen ervaren hulpverlener ben?

Zonder hulp overlijdt iemand met een hartstilstand. Uw poging het slachtoffer te redden heeft dus altijd zin! Bedenk ook dat het voor nabestaanden heel waardevol is dat iemand snel is gaan reanimeren en er alles aan heeft gedaan om hun dierbare te redden.

U heeft een geldig reanimatiediploma, dus u heeft de vaardigheden geoefend. In een noodsituatie is de kans groot dat deze naar boven komen. Er zijn meestal andere burgerhulpverleners ter plekke, die elkaar helpen.

Wie haalt een AED en is deze altijd beschikbaar?

Burgerhulpverleners die dichtbij het slachtoffer wonen of werken krijgen een oproep. Een deel krijgt een adres door van een AED, en haalt eerst een AED op. Een ander deel krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan.

De 112-centrale geeft alleen locaties door van AED's die beschikbaar zijn. In het systeem staat vermeld op welke tijdstippen de AED toegankelijk is. Als de AED beveiligd is, krijgt u een pincode om de kast te openen of de centralist opent tijdelijk de kast op afstand.

Met wie kan ik na een reanimatie praten?

Hulp bieden bij een hartstilstand kan ingrijpend zijn. Het is goed om erover te praten met familie of vrienden of mensen die ook op de plek van de reanimatie waren. Soms kan professionele hulp nodig zijn.

Lees meer over nazorg na reanimatie

Hoe werkt burgerhulpverlening?

Stap 1
U heeft een reanimatiediploma en u meldt zich aan bij een oproepsysteem in uw buurt.
Stap 2
Iemand in uw buurt belt 112 bij een hartstilstand.
Stap 3
U krijgt een oproep op uw mobiel.
Stap 4
Kunt u even weg? Ga dan zo snel mogelijk naar het slachtoffer.
Stap 5
Samen met andere burgerhulpverleners start u met reanimeren en sluit u een AED aan.
Stap 6
U gaat door met reanimeren tot de ambulance arriveert en het personeel de reanimatie overneemt.

Burgerhulpverleners in de praktijk

Stel dat uw buurman een hartstilstand krijgt, en u hoort pas achteraf dat de hulp te laat kwam? Snelle hulp van mensen in de buurt is heel belangrijk. Zo redde Marjan als burgerhulpverlener het leven van haar buurman Coen.

 
 

Meer verhalen van burgerhulpverleners

Lees meer verhalen over mensen die gered zijn:
  • Jo en Arnold: Jo kreeg een hartstilstand op het voetbalveld. Zijn broer Arnold kreeg een oproep op zijn mobiel, maar wist niet dat het zijn broer was.
  • Sophie: Sophie werd gered door haar partner Tom. Hij heeft zich daarna gelijk aangemeld als burgerhulpverlener
  • Eric: Eric kreeg een hartstilstand en werd gered. Nu is hij zelf burgerhulpverlener.
  • Aletta en Wijnand: Zij coördineren en begeleiden vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand
  • Bert: Hij werd gered door zijn voetbalmaten

Meer burgerhulpverleners én AED's nodig

Voor een goed werkend oproepsysteem zijn er minimaal 170.000 burgerhulpverleners nodig, verspreid over heel Nederland. We zijn verheugd dat zich al heel veel mensen hebben aangemeld, maar we kunnen nog steeds tienduizenden burgerhulpverleners gebruiken. Overal in Nederland.

Heeft u als particulier of bedrijf een AED? Meld deze dan ook gelijk aan bij het oproepsysteem reanimatie. Ook op die manier redt u extra levens!

Aanmelden burgerhulpverlener 

Aanmelden AED

Feiten & cijfers

Elke dag

35

mensen sterven aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis

Oktober 2016

130.000

burgerhulpverleners in Nederland

Reanimeren en inzet AED

< 6 minuten

redt vele extra levens

Deel deze pagina

Coen

Mijn buurvrouw kreeg een oproep en startte binnen 2 minuten met reanimeren. Dankzij haar leef ik nog.