De eerste 6 minuten zijn cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Een ambulance redt het vaak niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn. Jij misschien wel!

Wie kan burgerhulpverlener worden?

Als burgerhulpverlener moet je natuurlijk kunnen reanimeren. Het maakt niet uit of je dit privé of voor je werk of studie hebt geleerd.

Wel is het een voorwaarde dat je 18 jaar of ouder bent én de afgelopen 2 jaar een van deze trainingen hebt gevolgd:

  • een basiscursus reanimatie of een herhalingsles 
  • een reanimatietraining gehad als bedrijfshulpverlener of EHBO-er
  • een reanimatietraining voor je beroep of studie (bijvoorbeeld als arts, brandweer, of politie)

Twijfel niet en gebruik deze vaardigheid om levens te redden in jouw buurt!

Meld je aan

Er zijn 2 oproepsystemen in Nederland: HartslagNu en HartveiligWonen. Op basis van je postcode word je automatisch aangemeld bij het oproepsysteem in jouw regio. Als je al burgerhulpverlener bent bij een van deze 2 oproepsystemen, hoef je je niet opnieuw aan te melden.

Moet ik 24 uur per dag beschikbaar zijn?

Nee, in het systeem geef je zelf aan wanneer je beschikbaar bent. Bij een oproep ben je nooit verplicht om naar het slachtoffer te gaan. Misschien zie je de oproep niet op tijd , ben je te ver van het slachtoffer of kun je gewoon echt niet weg.

Het systeem houdt er rekening mee dat niet iedereen beschikbaar is en stuurt daarom meerdere burgerhulpverleners een oproep. Een deel van hen krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren. Anderen krijgen het verzoek om eerst een AED op te halen.

Veelgestelde vragen

Twijfel je of burgerhulpverlener iets voor je is? Lees wat er van je verwacht wordt en beslis dan.

Moet ik een reanimatiediploma hebben om me aan te melden?

Om je aan te melden is de eis dat je een reanimatietraining hebt gevolgd in de afgelopen 2 jaar. Bij de cursussen van de Hartstichting krijg je dan na afloop altijd een diploma. Maar als bij een training voor je beroep of studie is dit niet altijd het geval. Meld je dan wel gewoon aan en kies bij soort training de optie 'beroepsmatig of voor studie' en vul de datum in van de laatste cursus.

Ben ik alleen oproepbaar in mijn eigen buurt?

Nee, je kunt bijvoorbeeld ook op je werk opgeroepen worden. Voer dan je werkadres en -tijden in. Daarnaast heeft het oproepsysteem een speciale app, die werkt via de gps op je mobiel. Als je de gps aanzet, kun je via deze app een oproep krijgen voor de plek waar je op dat moment bent. Je krijgt dan een routebeschrijving bij de oproep, om ook in onbekend gebied de weg te vinden.

Je kunt dan een oproep krijgen in de hele regio waar je oproepsysteem actief is.

Als je de app niet hebt of als je de gps niet aan hebt staan, dan gebruikt het systeem de gegevens van de woon- en werkplek die je hebt ingevoerd.

Is het oproepsysteem overal actief?

We streven naar een landelijk dekkend netwerk: overal in Nederland kunnen burgerhulpverleners opgeroepen worden.

Op dit moment is er nog een aantal plaatsen waar het oproepsysteem niet actief is. Als het systeem in je woonplaats nog niet werkt, kun je je wel alvast laten registreren als burgerhulpverlener. Op het moment dat het systeem actief is, ontvang je een bericht. Daarna kun je een oproep krijgen als burgerhulpverlener.

Worden er meerdere mensen tegelijk opgeroepen?

Ja, het systeem stuurt altijd een oproep uit naar meerdere mensen in de buurt van het slachtoffer. De kans is dus heel groot dat je andere burgerhulpverleners aantreft bij het slachtoffer. Bovendien is degene die 112 belt ook bij het slachtoffer en ben je dus nooit alleen.

Kan er iets mis gaan omdat ik geen ervaren hulpverlener ben?

Bedenk altijd: zonder hulp overlijdt iemand met een hartstilstand. Je poging het slachtoffer te redden heeft dus altijd zin! En jouw inzet is waardevol voor nabestaanden. Het geeft hen troost dat iemand snel is gaan reanimeren en er alles aan heeft gedaan om hun dierbare te redden.

Misschien ben je bang dat je niet meer weet hoe je moet reanimeren. Vertrouw erop dat in een noodsituatie de kans groot is dat alles wat je geleerd hebt spontaan naar boven komt. En anders zijn vaak andere burgerhulpverleners ter plekke, die je steunen en coachen.

Wie haalt een AED en is deze altijd beschikbaar?

Burgerhulpverleners die dichtbij het slachtoffer wonen of werken krijgen een oproep. Een deel krijgt een adres door van een AED, en haalt eerst een AED op. Een ander deel krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan.

De 112-centrale geeft alleen locaties door van AED's die beschikbaar zijn. In het systeem staat vermeld op welke tijdstippen de AED toegankelijk is. Als de AED beveiligd is, krijg je een pincode om de kast te openen of de centralist opent tijdelijk de kast op afstand.

Met wie kan ik na een reanimatie praten?

Hulp bieden bij een hartstilstand kan ingrijpend zijn. Het is goed om erover te praten met je familie of vrienden of mensen die ook op de plek van de reanimatie waren. Soms kan professionele hulp nodig zijn.

Lees meer over nazorg na reanimatie

Hoe werkt burgerhulpverlening?

Stap 1
Je hebt een reanimatiediploma en u meldt zich aan bij een oproepsysteem in uw buurt.
Stap 2
Iemand in je buurt belt 112 bij een hartstilstand.
Stap 3
Je krijgt een oproep op je mobiel.
Stap 4
Kun je even weg? Ga dan zo snel mogelijk naar het slachtoffer.
Stap 5
Samen met andere burgerhulpverleners start je met reanimeren en sluit u een AED aan.
Stap 6
Je gaat door met reanimeren tot de ambulance arriveert en het personeel de reanimatie overneemt.

Burgerhulpverleners in de praktijk

Stel dat je buurman een hartstilstand krijgt, en je hoort pas achteraf dat de hulp te laat kwam? Snelle hulp van mensen in de buurt is heel belangrijk. Zo redde Marjan als burgerhulpverlener het leven van haar buurman Coen.

 
 

Meer verhalen van burgerhulpverleners

Lees meer verhalen over mensen die gered zijn:
  • Jo en Arnold: Jo kreeg een hartstilstand op het voetbalveld. Zijn broer Arnold kreeg een oproep op zijn mobiel, maar wist niet dat het zijn broer was.
  • Sophie: Sophie werd gered door haar partner Tom. Hij heeft zich daarna gelijk aangemeld als burgerhulpverlener
  • Eric: Eric kreeg een hartstilstand en werd gered. Nu is hij zelf burgerhulpverlener.
  • Aletta en Wijnand: Zij coördineren en begeleiden vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand
  • Bert: Hij werd gered door zijn voetbalmaten

Burgerhulpverleners nodig

Voor een goed werkend oproepsysteem zijn er minimaal 170.000 burgerhulpverleners nodig, verspreid over heel Nederland. Heel veel mensen hebben zich al aangemeld, maar we kunnen nog steeds burgerhulpverleners gebruiken. Overal in Nederland.

Aanmelden burgerhulpverlener 

AED aanmelden

Ook willen we zoveel mogelijke AED's in het oproepsysteem hebben. Heb je als particulier of bedrijf een AED? Meld deze dan ook gelijk aan bij het oproepsysteem reanimatie.

Aanmelden AED

Feiten & cijfers

Elke dag

35

mensen sterven aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis

Juni 2017

165.000

burgerhulpverleners in Nederland

Reanimeren en inzet AED

< 6 minuten

redt vele extra levens

Deel deze pagina

Coen

Mijn buurvrouw kreeg een oproep en startte binnen 2 minuten met reanimeren. Dankzij haar leef ik nog.