Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Signaalstofjes om hartinfarcten te voorkomen

  Signaalstofjes om hartinfarcten te voorkomen

  Signaalstofjes om hartinfarcten te voorkomen

  Wetenschappers zoeken naar signaalstofjes in het bloed om te ontdekken welk risico je loopt op een hartinfarct. Signaalstofjes kunnen al in een vroeg stadium verraden dat er iets mis dreigt te gaan in je bloedvaten.

  Een hartinfarct is het gevolg van slagaderverkalking, waarbij de bloedvaten langzaam vernauwen. Dit komt door ophopingen van onder meer vet en lichaamscellen in de wand van bloedvaten. Een hartinfarct ontstaat als een stukje slagaderverkalking (een ‘plaque’) plotseling scheurt. Het lichaam vormt dan een bloedpropje om de scheur te dichten. Dit propje blokkeert de aanvoer van bloed naar de hartspier.

  Risico beter inschatten met signaalstofjes

  Signaalstofjes helpen om je persoonlijke risico op een hartinfarct preciezer in te schatten. Nu doet een arts dit op basis van risicofactoren zoals een hoog cholesterol, hoge bloeddruk, roken of overgewicht. Maar hoe groot is de kans dat de slagaderverkalking scheurt? En wanneer gebeurt dat en bij wie? Die antwoorden zijn nu niet goed genoeg te geven. Signaalstofjes in het bloed moeten hier meer over vertellen.

  Dr. Aafke Snoeijen, huisarts

  "Een test die het risico op een hartinfarct écht goed inschat is erg welkom."

  Lees het verhaal

  Signaalstofjes in het bloed

  Er zijn veel signaalstofjes die iets vertellen over de conditie van de bloedvaten. Denk bijvoorbeeld aan eiwitten, vetten en bepaalde bloedcellen. 


  Eiwitten

  Eiwitten regelen veel processen in ons lichaam. Er zijn bijvoorbeeld eiwitten betrokken bij ontstekingen. Bij slagaderverkalking spelen ontstekingsprocessen een rol. Verhoogde hoeveelheden van bepaalde eiwitten in je bloed kunnen dus mogelijk wijzen op een hoog risico op een hartinfarct.

  Vetten

  Bij slagaderverkalking spelen vetdeeltjes een grote rol. Het meest bekend zijn de cholesteroldeeltjes, die te meten zijn in het bloed.

  Bloedcellen

  Ons bloed bevat onder meer witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes. Witte bloedcellen spelen een grote rol bij ontstekingsprocessen die slagaderverkalking verergeren. Bepaalde veranderingen in de bloedcellen kunnen een signaal zijn dat een stukje slagaderverkalking (plaque) gaat scheuren.

  Genen

  Ook genen kunnen iets zeggen over iemands persoonlijke risico op een hartinfarct. Bepaalde genen vertellen bijvoorbeeld of je een erfelijke aanleg hebt voor een verhoogd cholesterol.

  Nieuwe risicotest

  Wetenschappers verzamelen bloedmonsters en medische gegevens van tienduizenden mensen, en meten welke stofjes actief zijn. Ook meten ze hoeveel dit er zijn. Ze zoeken naar nieuwe signaalstofjes, maar ook naar de samenhang van al deze signaalstofjes. Met die kennis gaan ze nieuwe tests ontwikkelen. Zo'n test meet de signaalstofjes in het bloed en kan je direct vertellen of je in de gevarenzone zit.

  Geef voor onderzoek naar signaalstofjes

  Onderzoek naar signaalstofjes in het bloed is heel waardevol. Hiermee zijn in de toekomst hartinfarcten te voorkomen. 

  Meer over signaalstofjes

  Onderzoek naar signaalstofjes in het bloed

  Onderzoek naar signaalstofjes in het bloed

  Oplossingen voor een sterk hart

  Oplossingen voor een sterk hart

  Waardevol geheim in een druppeltje bloed

  Waardevol geheim in een druppeltje bloed

  Nieuwsbrief Hartstichting

  Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over hart- en vaatziekten, resultaten uit onderzoek en onze evenementen. 

  Schrijf je in