> Naar content trash arrow-down-light menu paper stack mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Signaalstofjes om hartinfarcten te voorkomen

  Signaalstofjes om hartinfarcten te voorkomen

  Signaalstofjes om hartinfarcten te voorkomen

  Wetenschappers zoeken naar signaalstofjes in het bloed om te ontdekken welk risico je loopt op een hartinfarct. Signaalstofjes kunnen al in een vroeg stadium verraden dat er iets mis dreigt te gaan in je bloedvaten.

  Op zoek naar signaalstofjes

  Wetenschappers speuren in het bloed naar signaalstofjes. Ze verzamelen bloedmonsters en medische gegevens van tienduizenden mensen, en meten welke stofjes actief zijn. Ook meten ze hoeveel dit er zijn. De gemeten waarden zeggen iets over ziekte of gezondheid.

  Signaalstofjes in het bloed

  Er zijn veel signaalstofjes die iets vertellen over de conditie van de bloedvaten.

  Eiwitten

  Eiwitten regelen veel processen in ons lichaam. Er zijn bijvoorbeeld eiwitten die op ontstekingen kunnen duiden. Bij slagaderverkalking spelen ontstekingsprocessen een rol. Veel ontstekingseiwitten in je bloed kunnen wijzen op een hoog risico op een hartinfarct.

  Vetten

  Bij slagaderverkalking spelen vetdeeltjes een grote rol. Het meest bekend zijn de cholesteroldeeltjes, die bestaan uit vet- en eiwitbolletjes. 

  Erfelijke aanleg

  De genen vertellen of je een erfelijke aanleg hebt voor bijvoorbeeld een hartziekte of een verhoogd cholesterol. Een gen is een stukje DNA. Als we de genen in kaart brengen, kunnen we iets zeggen over iemands persoonlijke risico op een hartziekte. Dit zijn dus eigenlijk ook een soort signaalstofjes. 

  Bloedcellen

  Ons bloed bevat witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes. Witte bloedcellen spelen een grote rol bij ontstekingsprocessen die slagaderverkalking verergeren. Dit kan leiden tot een hartinfarct.

   

  Risico beter inschatten met signaalstofjes

  Met signaalstofjes in het bloed is slagaderverkalking eerder op te sporen. Bekende factoren die slagaderverkalking kunnen verergeren zijn een hoog cholesterol, diabetes, overgewicht en een hoge bloeddruk. Ook ontstekingsprocessen, erfelijke aanleg en leefstijl spelen een rol. Op dit moment kun je met deze risicofactoren een hartinfarct nog niet altijd goed voorspellen.

  Dr. Aafke Snoeijen, huisarts

  "Een test die het risico op een hartinfarct écht goed inschat is erg welkom."

  Lees het verhaal

  Nieuwe risicotest

  Onderzoekers zoeken naar nieuwe signaalstofjes, maar ook naar de samenhang van al deze signaalstofjes. Met die kennis gaan ze nieuwe tests ontwikkelen. Zo'n test meet de signaalstofjes in het bloed en kan je direct vertellen of je in de gevarenzone zit.

  Geef voor onderzoek

  Onderzoek naar signaalstofjes in het bloed is heel waardevol. Hiermee zijn in de toekomst hartinfarcten te voorkomen. 

  Meer over signaalstofjes

  Onderzoek naar signaalstofjes in het bloed

  Onderzoek naar signaalstofjes in het bloed

  Oplossingen voor een sterk hart

  Oplossingen voor een sterk hart

  Waardevol geheim in een druppeltje bloed

  Waardevol geheim in een druppeltje bloed

  Vragen over dit onderwerp?

  Mail de Infolijn

  Bel 0900 3000 300 (maandag t/m vrijdag van 9.00 - 13.00 uur)