Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Wat is een bypassoperatie?

Een bypassoperatie is een hartoperatie bij een vernauwde kransslagader van het hart. Er wordt met een eigen bloedvat een omleiding gemaakt om de verstopping heen.

Hoe bereidt u zich voor op een bypassoperatie?

Een goede voorbereiding op de operatie is belangrijk. Bijvoorbeeld door te stoppen met roken als u rookt. Bij een infectie of een besmettelijke ziekte is het soms beter om de operatie uit te stellen.

Welke bloedvaten gebruikt de arts voor de bypass?

De chirurg maakt een omleiding met een eigen bloedvat. Dit is vaak een slagader, maar kan ook een ader zijn. Deze bloedvaten kunt u missen. Bij meerdere vernauwingen worden zowel slagaders als aders gebruikt.

Hoe lang gaat een omleiding mee?

Het is niet te zeggen hoe lang een omleiding meegaat. Van invloed zijn onder andere hoe gezond iemand leeft, medicijngebruik, welk bloedvat gebruikt is, waar in het hart de omleiding is gemaakt en de conditie van de patiënt.

Hoe verloopt een bypassoperatie?

Bij een bypassoperatie maakt de chirurg het borstbeen open. Zo kan hij bij het hart en de kransslagaders komen. De chirurg maakt de omleidingen. Daarna sluit hij het borstbeen met staaldraad.

Hoe verloopt een bypassoperatie op een kloppend hart?

Bij een bypassoperatie op een kloppend hart zorgt de stabilisator ervoor dat een deel van het hart stil ligt. Dit heet de octopus-methode. Het hart en de longen blijven gewoon doorwerken.

Hoe verloopt een bypassoperatie op een stilgelegd hart?

Bij de meeste bypassoperaties wordt de hart-longmachine gebruikt. Het hart ligt stil en de hart-longmachine zorgt ervoor dat het bloed blijft stromen. De chirurg legt de omleiding aan. Na de operatie begint het hart meestal weer vanzelf te kloppen. Dan wordt de machine afgekoppeld.

Wat is een hartlongmachine?

De hart-longmachine neemt tijdens de operatie de functie van het hart en de longen over. Het eigen hart wordt stilgelegd. De chirurg heeft zo meer tijd om het hart te opereren. Het bloed kan via de hart-longmachine worden gekoeld. Dit geeft extra bescherming voor de organen. Ook is er minder kans dat bloeddeeltjes door de hart-longmachine beschadigen.

Wat zijn de risico's van een bypassoperatie?

Een bypassoperatie is een operatie die vaak wordt gedaan en meestal zonder problemen verloopt. Bij een bypassoperatie kunnen complicaties of problemen optreden. De arts beoordeelt voor de bypassoperatie wat de risico’s voor u zijn.

Wat gebeurt er met u na de operatie?

Na de operatie gaat u eerst naar de intensive care. Hier kan men u goed in de gaten houden. Als alles goed is, gaat u daarna naar de verpleegafdeling. Meestal blijft u ongeveer een week in het ziekenhuis.