Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Levens redden bij een hartstilstand

  Levens redden bij een hartstilstand

  Levens redden bij een hartstilstand

  De Hartstichting zet zich ervoor in om jong en oud te leren reanimeren. Ook willen we dat zoveel mogelijk mensen zich aanmelden bij een oproepsysteem. Zo redden we vele extra levens bij een hartstilstand.

  Elke dag overlijden 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Vaak in en rond het huis. Hun kans om te overleven is sterk verhoogd als er binnen 6 minuten mensen ter plekke zijn die starten met reanimeren en een AED gebruiken. Jouw hulp is erg belangrijk om levens te kunnen redden!

  We stimuleren daarom dat:

  • jongeren leren reanimeren op school
  • zoveel mogelijk mensen een reanimatiecursus volgen en deze jaarlijks herhalen
  • elke buurt voldoende burgerhulpverleners heeft: vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand

  Reanimatiecursussen in hele land

  Samen met een netwerk van vrijwilligers, onze Reanimatiepartners, bieden we in het hele land reanimatiecursussen aan. Hierdoor houden we de kosten laag. Erkende instructeurs van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) begeleiden de cursussen. Reanimeren en het bedienen van een AED is eenvoudig te leren. In een cursus van 4 uur leer je alle vaardigheden om een leven te redden bij een hartstilstand.

  Marieke: “Ik hoop niet dat het nodig is, maar ik ben blij dát ik kan reanimeren en zo misschien wel iemands leven kan redden.”

  > Meer over reanimatiecursussen

  Jongeren leren reanimeren op school

  De Hartstichting wil dat leerlingen vanaf 14 jaar reanimatieles op school krijgen. Wij bieden middelbare scholen een totaal lespakket aan en een serious game voor het geven van reanimatielessen. Zo hopen we op veel nieuwe burgerhulpverleners in de toekomst.

  > Meer over reanimatieles op school

  Aanmelden als burgerhulpverlener

  Om meer levens te redden hebben we burgerhulpverleners nodig. Dit zijn vrijwilligers die zijn aangesloten bij een oproepsysteem reanimatie. Zij krijgen bij een hartstilstand in hun buurt een oproep om te reanimeren of om een AED te halen. Zo bieden zij hulp in de eerste levensbelangrijke 6 minuten na een hartstilstand. Om het systeem goed te laten werken zijn in heel Nederland nog burgerhulpverleners nodig.

  > Meer over een burgerhulpverlener

  Jolande Zijlstra

  "Fijn dat het oproepsysteem reanimatie écht werkt."

  Lees het interview

  Coen overleefde hartstilstand

  Hulp van omstanders is hard nodig, want de ambulance doet er vaak langer dan 6 minuten over om het slachtoffer te bereiken. En juist die allereerste 6 minuten zijn van levensbelang. Bekijk de film van Marjan die als burgerhulpverlener het leven redde van haar buurman Coen.

  Aanmelden AED

  Veel AED’s in Nederland zijn nog niet geregistreerd bij een oproepsysteem. Dat is jammer, want zo duurt het soms langer dan nodig om een AED op te halen en naar het slachtoffer te brengen. Elke AED kan een leven redden bij een hartstilstand. 

  > Meer over aanmelden AED

  6-Minutenzone

  De droom van de Hartstichting is dat in heel Nederland binnen 6 minuten hulp geboden wordt bij een hartstilstand. Door het inrichten van zogenaamde 6-Minutenzones zijn er veel extra levens te redden.

  In een 6-Minutenzone:

  • werkt de 112 meldkamer met een oproepsysteem voor reanimatie
  • zijn voldoende burgerhulpverleners aangemeld bij het oproepsysteem
  • zijn voldoende AED's beschikbaar via het reanimatie oproepsysteem van de 112 meldkamer

  > Meer over de 6-Minutenzone

  Wijnand

  "In ons dorp hebben we 13 AED's en staan veel vrijwilligers paraat bij een hartstilstand."

  Lees mijn verhaal

  Blijf op de hoogte

  Blijf op de hoogte van activiteiten en het werk van de Hartstichting. Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief Hartslag Online. We gebruiken je e-mailadres alleen voor deze nieuwsbrief en je kunt je op elk moment afmelden. Lees meer in de privacyverklaring.

  Vragen over dit onderwerp?

  Mail de Hartstichting

  Bel 070 315 55 55 (ma t/m vrij van 8.00 - 17.00 uur)

  Meer over reanimatie

  Ambassadeur Lieke Martens zet zich in voor meer AED's in Nederland

  Ambassadeur Lieke Martens zet zich in voor meer AED's in Nederland

  Feyenoord en PSV slaan handen ineen voor Hartstichting

  Feyenoord en PSV slaan handen ineen voor Hartstichting

  Mijlpaal bereikt: 170.000 burgerhulpverleners in Nederland

  Mijlpaal bereikt: 170.000 burgerhulpverleners in Nederland