Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen. De bloedprop lost weer op. Daardoor duren ook de klachten vaak niet langer dan een half uur, soms wat langer.

Voorbode herseninfarct

Bij een TIA zijn er geen blijvende gevolgen. Maar een TIA kan wel een voorbode zijn voor een herseninfarct, waarbij er blijvende hersenschade kan optreden. Neem een TIA daarom altijd serieus!

Herken de signalen

Een scheve mond, verwarde spraak en een lamme arm zijn de drie belangrijkste signalen van een TIA, een voorbijgaande beroerte. Bij verreweg de meeste mensen komt één of meerdere van deze verschijnselen voor.

Zorg dat u de signalen herkent en bel direct 112. Ook bij een TIA!

Herken de signalen van een TIA of herseninfarct

Oorzaak TIA

De oorzaken van een TIA zijn hetzelfde als die van een herseninfarct. Vaak is er sprake van slagaderverkalking, waardoor er vernauwingen in de slagaders ontstaan. Dit kan ook gebeuren in de bloedvaten die de hersenen van bloed voorzien.

Bij ritmestoornissen kunnen stolseltjes in het hart ontstaan, die kunnen doorschieten naar de bloedvaten van de hersenen.

Voorkomen nieuwe TIA of een herseninfarct

Na een TIA krijgt u medicijnen om een nieuwe TIA of een herseninfarct te voorkomen. De kans hierop is het grootst in de eerste 14 dagen na een TIA. 

Snel starten met medicijnen is daarom nodig, waaronder:

  • plaatjesremmers of antistollingsmiddelen
  • cholesterolverlagers (statines)
  • bloeddrukverlagers

Soms is het nodig de oorzaak van de TIA aan te pakken, zoals een operatie bij een ernstige vernauwing in de halslagader. Bij hartritmestoornissen of andere hartaandoeningen wordt u doorverwezen naar een cardioloog.

Naast medicijnen is een gezonde leefstijl zeer belangrijk: niet roken, voldoende bewegen en gezond eten (minder zout, minder verzadigde vet).

 

Veelgestelde vragen

Bij de Infolijn Hart en Vaten komen regelmatig vragen binnen over een TIA.

Wat moet ik doen als de uitval maar een paar minuten duurt?

Omdat een TIA kortdurende uitvalsverschijnselen veroorzaakt, zijn deze vaak al verdwenen voordat 112 gebeld is. Bezoek dan wel altijd nog dezelfde dag uw huisarts. Die bepaalt op grond van uw verhaal en enkele onderzoeken of het een TIA kan zijn geweest. Dan stuurt hij u het liefst direct door naar een TIA-poli in een ziekenhuis of maakt een afspraak met de neuroloog.

Kortom:

  • bij verschijnselen: nooit afwachten en 112 (laten) bellen
  • bij twijfel achteraf altijd zo snel mogelijk contact opnemen met uw huisarts.

Hoe groot is de kans op een nieuwe TIA of een herseninfarct?

Een TIA is een ernstige waarschuwing. De kans op een herhaling is de eerste 2 weken na een TIA het grootst. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 personen binnen 5 jaar na een TIA een herseninfarct doormaakt. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk na een TIA te starten met een goede behandeling om een nieuwe TIA of een infarct te voorkomen.

Mag ik autorijden na een TIA?

Na een TIA mag u 2 weken niet autorijden. Na deze 2 weken beoordeelt de neuroloog of u nog lichamelijke of psychische beperkingen heeft. Zo niet, dan is autorijden weer toegestaan.

Voor beroeps- en buschauffeurs gelden andere richtlijnen. Voor uw beroep mag u na 4 weken weer autorijden, mits er geen functiestoornissen meer zijn. De neuroloog legt uw rijgeschiktheid vast in een specialistisch rapport. De nieuwe termijn van rijgeschiktheid is maximaal 3 jaar.

Als u nog functiestoornissen heeft, dan kan de neuroloog u ongeschikt verklaren als beroepschauffeur.

Meer over een beroerte

Een beroerte is een verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Een TIA is een voorbijgaande beroerte,

Lees meer over alle vormen van een beroerte 

Onderzoek naar beroerte

Onderzoek naar beroerte krijgt topprioriteit bij de Hartstichting. Mensen met een beroerte moeten zo snel mogelijk de beste behandeling krijgen om hersenschade te voorkomen.

Lees meer over onderzoek naar beroerte

Onderzoeker vertelt

Neuroloog prof. dr. Jaap Kappelle is expert op het gebied van beroerte-onderzoek. In zijn praktijk ziet hij dat een steeds groter deel van zijn patiënten goed herstelt.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over onze activiteiten, hart- en vaatziekten en wetenschappelijk onderzoek.

Feiten & cijfers

Elke dag

25

mensen overlijden aan een beroerte

Elk jaar

41.000

mensen getroffen door een beroerte

In Nederland

175.000

mensen leven met de gevolgen van een beroerte

Frits

Wat ik allemaal heb gehad? Meerdere TIA's, verstopte kransslagaders en een lekkende hartklep.

Deel via: