6-Minutenzone

Een 6-Minutenzone is een gebied dat zo is ingericht dat mensen binnen 6 minuten de juiste hulp kunnen bieden bij een hartstilstand: 112 bellen, starten met reanimeren en een AED inzetten. Hiermee is de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk vergroot.

Elke week krijgen 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Thuis, op straat of op het sportveld. Snelle hulp kan het verschil maken tussen leven en dood.

Wat is nodig voor een 6-Minutenzone?

Voor een goed werkende 6-Minutenzone zijn nodig: een actief oproepsysteem, veel burgerhulpverleners en voldoende AED's.

1. Actief oproepsysteem

Binnen een 6-Minutenzone is er een actief oproepsysteem, dat werkt via de meldkamers van 112.

Bij een hartstilstand belt een omstander direct 112. De medewerkers van de meldkamer activeren het oproepsysteem. Vanuit het systeem worden berichten gestuurd naar mensen die kunnen reanimeren en zich in de buurt van het slachtoffer bevinden. Deze vrijwilligers noemen we burgerhulpverleners.

2. Veel burgerhulpverleners

Een aantal burgerhulpverleners krijgt het bericht om eerst een AED te halen en dan naar het slachtoffer te gaan. Anderen worden direct naar het slachtoffer verwezen.

Er worden altijd meerdere burgerhulpverleners opgeroepen. Niet iedereen is altijd beschikbaar of in de buurt van het slachtoffer. Om dit systeem goed te laten verlopen zijn er daarom veel burgerhulpverleners nodig in een 6-Minutenzone.

3. Voldoende AED’s

Een AED is een draagbaar apparaat dat via gesproken opdrachten helpt bij het reanimeren. Iedereen die in het bezit is van een AED kan deze aanmelden bij het oproepsysteem. Zo kan er bij een hartstilstand overal zo snel mogelijk een AED ter plaatse worden gebracht. Hoe meer AED's er beschikbaar zijn in een 6-minutenzone, hoe beter.

Werking 6-Minutenzone

Stap 3
Burgerhulpverleners krijgen een oproep bij een hartstilstand in hun buurt.
Stap 5
Burgerhulpverleners starten met reanimeren, halen een AED en zetten deze in.
Stap 6
Burgerhulpverleners gaan door met reanimeren totdat de ambulance er is.

Burgerhulpverleners nodig

Hoe meer burgerhulpverleners er in een 6-Minutenzone actief zijn, hoe beter het oproepsysteem werkt. Alleen zo zijn er veel extra levens te redden.

Word ook burgerhulpverlener en help levens redden in uw buurt.

Word burgerhulpverlener

Samen met Opel en Feyenoord burgerhulpverleners werven

Opel en Feyenoord helpen ons om van heel Nederland een 6-Minutenzone te maken. Lees meer over de samenwerking met Opel en Feyenoord.

Maak van uw buurt een 6-Minutenzone

Heeft uw buurt al voldoende AED's? En zijn er voldoende burgerhulpverleners beschikbaar?

Kijk eens om u heen in uw woon- en werkomgeving of op de sportvereniging. Zorg er samen met buurtgenoten, collega's of clubgenoten voor dat uw omgeving hartveilig is.

Op www.6minutenzone.nl staan verschillende voorbeelden van 6-minutenzones. Ook staat daar alle benodigde informatie om zelf een 6-minutenzone te starten.

Gratis materialen

Breng de reanimatiestappen extra onder de aandacht in uw bedrijf, vereniging of buurthuis. Bestel reanimatiematerialen in de webshop of download de Reanimatie App.

Feiten & cijfers

Elke week

Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis

Gemiddelde leeftijd