Een 6-Minutenzone is een gebied waarbij binnen 6 minuten de juiste hulp geboden kan worden bij een hartstilstand. Binnen 6 minuten, belt iemand 112, start iemand met reanimeren en is er een AED ter plekke en aangesloten.

De grootte van een 6-Minutenzone varieert. Een gemeente kan een 6-Minutenzone opzetten voor de hele gemeente, maar een buurtvereniging kan ook het initiatief nemen om van hun wijk een 6-Minutenzone te maken.

Zelf een 6-Minutenzone maken

Voor het inrichten van een 6-Minutenzone is minimaal een actief oproepsysteem reanimatie nodig, voldoende burgerhulpverleners en voldoende aangemelde AED’s.

Maak een plan om stapsgewijs een 6-Minutenzone in te richten.

1. Oproepsysteem checken

In een goed werkende 6-Minutenzone is 1 op de 100 inwoners in het gebied burgerhulpverlener. Dit zijn vrijwilligers die aangesloten zijn bij een van de reanimatieoproepsysteem. Vrijwel alle 112-centrales in Nederland zijn aangesloten bij een reanimatieoproepsysteem.

Met hulp van medewerkers bij het oproepsysteem brengt u in kaart:

• Hoeveel burgerhulpverleners zijn er al aangemeld bij een oproepsysteem?
  • Hoeveel burgerhulpverleners heb ik nog nodig voor mijn 6-Minutenzone?
  • Hoeveel AED’s zijn er al aangemeld in het systeem?

2. Burgerhulpverleners werven

Voldoende burgerhulpverleners is essentieel om uw 6-Minutenzone tot een succes te maken. Hoe meer mensen oproepbaar zijn bij een hartstilstand, hoe beter.

• Bedenk hoe u mensen motiveert om burgerhulpverlener te worden
  • Bied reanimatiecursussen en herhalingscursussen tegen aantrekkelijke prijzen. Zoek contact met een Reanimatiepartner van de Hartstichting in uw buurt
  • Leg duidelijk uit wat een burgerhulpverlener moet doen bij een hartstilstand
  • Probeer zoveel mogelijk vragen en twijfels weg te nemen

3. AED's aanschaffen en locaties bepalen

Bij de keuze en locatie van een AED moet u onder andere nadenken over:

• Wat voor AED’s heb ik nodig?
  • Moeten deze beveiligd worden tegen diefstal?
  • Hoeveel AED’s zijn er nog nodig?
  • Waar komen deze te hangen?

4. Financiering regelen

Om een 6-Minutenzone op te zetten moet er voldoende budget zijn.

Mogelijke kosten zijn:

• aanschaf en het onderhoud van AED’s
  • beveiliging AED tegen diefstal en verzekering
  • reanimatiecursussen en jaarlijkse herhaling
  • PR en communicatie

5. Samenwerkingspartners zoeken

Voor het opzetten van een 6-minutenzone kan de gemeente geld en middelen beschikbaar stellen. Benader daarnaast bedrijven, gezondheidszorginstellingen of vrijwilligersorganisaties en vraag hen bij te dragen aan de financiering, werving van burgerhulpverleners of communicatie en PR.

Samenwerking met de meldkamer, hulpdiensten en organisaties die reanimatiecursussen aanbieden kan ook waardevol zijn.

6. Communicatie & PR

In het hele traject rondom het opzetten van de 6-Minutenzone is publiciteit is heel belangrijk. Dit is onder andere nodig voor het werven van burgerhulpverleners, samenwerkingspartners of het regelen van financiering. Vraag de Goed van start-set aan voor handige communicatiemiddelen.

Bestel de gratis Goed van start-set

Wilt u nu écht aan de slag met een 6-Minutenzone? Bestel dan onze gratis set om snel en eenvoudig aan de slag te gaan.

Inhoud Goed van start-set:

• Document met uitgebreide tips bij het opzetten van een 6-Minutenzone. Hoe werf ik burgerhulpverleners? Welke AED's moet ik aanschaffen? Hoe regel ik de financiering? etc.
  • PowerPointpresentatie 6-Minutenzone
  • Voorbeelden van lokale nieuwsberichten: werven burgerhulpverleners, melden dat 6-minutenzone in werking is, ed.
  • Voorbeelden voor posts op social media
  • Voorbeeldbrieven voor de gemeente, bedrijven, buurtgenoten, etc.
Fill out my online form.

Feiten & cijfers

Elke dag

mensen sterven aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis