Hartstichting.nl wordt geladen

Wat zijn kransslagaders?

Aan de buitenkant van het hart lopen grote takken van de kransslagaders. Deze vertakken zich tot steeds kleinere vaatjes, die binnenin de hartspier lopen. Al die vaatjes zijn belangrijk. Samen leveren zuurstof en voeding aan de hartspier. 

hart met kransslagaderen

Wat kan er mis zin?

Problemen met de werking van de kleine vertakkingen komen vaak voor in combinatie met problemen in de grotere takken van de kransslagaders.

Minder goed verwijden van de vaatwand

Veranderingen in de vaatwand kunnen ervoor zorgen dat de kleine bloedvaatjes niet goed verwijden. Het gevolg is dat de hartspier bij inspanning te weinig bloed en zuurstof krijgt. Hierdoor kun je dezelfde pijn op de borst krijgen als bij ernstige vernauwingen in de kransslagaders.

Spasmen in de vaatjes

Vaatspasmen treden op als bloedvaten ineens samentrekken of verkrampen. Er gaat dan minder bloed doorheen. Dit kan voorkomen in de grote maar ook in de kleine bloedvaten van het hart. Ook dit zorgt voor pijn op de borst. Vaak gebeurt dit in rust, dus juist niet als je je inspant. De oorzaak is nog niet echt duidelijk. 

Vernauwingen in kransslagaders 

Vernauwingen in de kransslagaders kunnen hartklachten veroorzaken. Er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen. Bij mannen zitten de vernauwingen meestal in een grotere tak van de kransslagaders op één specifieke plek. Bij vrouwen zijn de vernauwingen vaak over een grotere lengte aanwezig en bevinden zich ook vaker in de iets kleinere bloedvaten. 

CMD

Als het gaat om het niet goed werken van de allerkleinste vertakkingen van de kransslagaders, dan noemt men dit ook wel CMD. Dat staat voor Coronaire Microvasculaire Disfunctie.

Klachten

De meest voorkomende klacht bij problemen in de kleine vaatjes is pijn op de borst. Ook kortademigheid, vermoeidheid, slaapproblemen en hartkloppingen komen voor.

Bij problemen in de grote vaten treedt pijn op de borst vaak pas op bij zware inspanning of hevige emoties. Bij de kleinere vaatjes treden de klachten juist eerder op bij normale dagelijkse activiteiten of bij stress. De klachten duren meestal langer dan 10 minuten, ook na het stoppen van de activiteiten. Soms duren ze zelfs langer dan 30 minuten.

Klachten kunnen wisselen

De klachten wisselen per dag. Soms heb je veel last bij een bepaalde activiteit, terwijl je er een andere keer vrijwel niks van merkt. Dit kan te maken hebben met de temperatuur, stress of hormonen. Ook klachten in rust komen voor. Dan zijn het vaker vaatspasmen.

Diagnose

Bij problemen in de kleine vaatjes is de diagnose vaak lastig. Bij pijn op de borst krijg je meestal eerst de gebruikelijke onderzoeken:

Extra onderzoek

Soms zijn er bij een normale katheterisatie geen afwijkingen aan de kransslagaders te zien, maar blijft iemand pijn op de borst houden. Mogelijk ligt het dan aan de werking van de kransslagaders. Je krijgt dan eerst medicijnen en leefstijladviezen om de klachten te verhelpen. Bij een klein deel van de patiënten werkt dat niet of onvoldoende. Dan kan er een uitgebreidere hartkatheterisatie nodig zijn, waarbij de cardioloog kijkt naar naar de werking van de kransslagaders. 

Kleine bloedvaatjes van het hart onderzoeken

To be able to view this content you need to accept the cookies that come from this third party.

Behandeling

Bij problemen in de kleine vaatjes krijg je vaak dezelfde medicijnen als bij vernauwingen in de grote kransslagaders. Dit kan de klachten verminderen, maar soms helpt het niet voldoende. 

Bij spasmen kan een spray of pilletje onder de tong helpen. Bij de andere problemen in de kleine vaatjes werkt dit vaak niet.

Heb je daarnaast ook ernstige vernauwingen in de grotere kransslagaders? Dan kan een dotterbehandeling of een bypassoperatie je klachten verminderen, maar helemaal weg zijn ze vaak nog niet. Je kleine vaatjes functioneren immers nog steeds niet goed.

Op de hoogte blijven?

Ontvang maandelijks onze nieuwsberichten in jouw mailbox.
Een vrouw gebruikt haar laptop

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag